Startpagina Varkens

Indieningsperiode tweede oproep tot vrijwillige stopzetting varkensstallen loopt nog tot 19 januari

Op 7 december stuurde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een herinnering via mail naar de betrokken varkenshouders. De periode om een aanvraag voor de stopzettingsregeling in te dienen loopt nog tot en met 19 januari 2024.

Leestijd : 2 min

Op 30 oktober informeerde de VLM landbouwers die in aanmerking komen voor de vrijwillige stopzetting van varkensstallen met een impactscore hoger dan 0,025%, over de indieningsperiode van de tweede oproep via de Berichtenbox op het Mestbankloket.

Wat moet je doen?

Door het stopzetten van de varkensstallen en het annuleren van de bijhorende nutriëntenemissierechten, wil men de uitstoot van ammoniak in Vlaanderen sterk terugdringen. Varkensbedrijven met een hogere impactscore en die een varkensstal zullen slopen komen het eerst in aanmerking voor de stopzetting. Op die manier wordt een maximale positieve impact op de habitats en soorten binnen de speciale beschermingszones gerealiseerd.

De infobrochure over de oproep en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website van de VLM.

Dossiers kunnen bezorgd worden aan de Vlaamse Landmaatschappij via een aangetekende zending van het aanvraagformulier naar het hoofdkantoor, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, of door het persoonlijk af te geven tegen ontvangstbewijs in een VLM-kantoor. Dat kan tijdens de servicetijden, van 9 uur tot 12.30 uur en na afspraak in de namiddag. Tussen 25 december en 1 januari 2024 zijn de kantoren gesloten.

Contactgegevens vind je op deze webpagina: https://www.vlm.be/nl/themas/over_VLM/Contact/Paginas/Kantoren.aspx

Met vragen over de vrijwillige stopzettingsregeling kunnen landbouwers terecht bij de VLM via het e-mailadres stopzettingvarkensstallenPAS@vlm.be.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken