Startpagina Uw stem

Stop verdere allocatie van habitatgebieden in Turnhouts Vennengebied

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied schreef een open brief, waarin ze van mening zijn dat het uitermate belangrijk en noodzakelijk is dat de verdere allocatie van de habitatgebieden in het Turnhouts Vennengebied onmiddellijk gestopt moet worden.

Leestijd : 3 min

Zoals een studie van het VITO heeft aangetoond, zal het nooit, maar dan ook nooit mogelijk zijn om de uiterst kwetsbare, gevoelige en stikstofarme habitatsoorten (zoals habitat 3110 en 3130), ooit in een ‘gunstige staat van instandhouding’ te verkrijgen op basis van de KDW van deze plantjes.

Niet te begrijpen

Het is (voor ons) onbegrijpelijk dat de intendant van het Turnhouts Vennengebied (Piet Vanthemsche) op een recente infovergadering te kennen heeft gegeven resoluut te willen doorzetten met de allocatie van de habitatsoorten in het Turnhouts Vennengebied. Het is onbegrijpelijk en uitermate gevaarlijk dat hij wil doorzetten in een onhaalbaar doel.

Habitatsoorten zoals de 3110 en 3130 hebben een dermate lage KDW (kritische depositie waarde) van respectievelijk 6 en 8 kgN/ha/jaar, wat wil zeggen dat die lage KDW nooit haalbaar zal zijn in die regio. Zelfs met een compleet léég Vlaanderen, zal de KDW nóg overschreden worden gezien enkel de invloed vanuit het buitenland reeds te hoog is. Daarbij komt nog de toename van bevolking, (vracht)verkeer, vliegverkeer, scheepvaart en industrie, wat wil zeggen dat dit absoluut onhaalbare doelen zijn, zonder zelfs rekening te houden met landbouw.

Onhaalbare doelen

In het recente stikstofakkoord heeft de Vlaamse regering ook duidelijk en publiek erkend naar Europa te zullen stappen om deze kwetsbare en onhaalbare natuurdoelen aan te kaarten. Een verstandige beslissing die prioritair zou moeten gebeuren. Hiermee wachten is enkel tijdverlies en zorgt voor bijkomende onzekerheid gezien die uitkomst enorm belangrijk is.

Ondertussen is het absoluut noodzakelijk dat men onmiddellijk stopt met bijkomende allocatie van deze habitatsoorten. Eens gealloceerd zullen ze moeilijker te verplaatsen of wijzigen zijn dan wanneer dit nog niet het geval is.

Zeer belangrijk is hierbij te beseffen dat deze habitatsoorten zo gevoelig en kwetsbaar zijn, dat bij een allocatie in het Turnhouts Vennengebied, niet enkel álle landbouwactiviteiten in deze regio, maar ook alle havenactiviteiten enorm gevaar zullen lopen.

Uitstoot van over heel België

De overwegende W-ZW wind zorgt er voor dat de lucht en alle uitstoot vanuit de Antwerpse haven, maar ook Zaventem, de ring rond Brussel en Antwerpen hoofdzakelijk richting het Turnhouts Vennengebied zal waaien. En let daarbij vooral op ‘alle uitstoot’, want niet enkel stikstof heeft een ‘mogelijk significant negatief effect’ op die habitatsoorten.

Het zou ontzettend dom zijn, daar dan de meest kwetsbare habitat te alloceren en bij creëren. Een allocatie van deze habitatsoorten in het Turnhouts Vennengebied zou er daardoor voor kunnen zorgen dat alle havenactiviteiten uiteindelijk moeten stoppen. Dit zou voor blijvende onzekerheid zorgen voor alle vergunningen, zowel bij landbouw als industrie. Dit betekent een groot risico voor onze economie en onze welvaart, en uiteraard is ook de natuur zelf niet gebaat bij onmogelijke en onhaalbare doelen waarvan vooraf geweten is dat deze onhaalbaar zijn.

Men mag daarom niet opnieuw dezelfde fout maken als in 1992 wanneer deze onhaalbare habitatsoorten werden aangeduid. We zijn nu een 30 jaar later en zowat álles is veranderd. Bevolking, alle soorten vracht-, scheep- en vliegverkeer, industriële activiteiten zijn allemaal gigantisch toegenomen, maar ook het klimaat is ondertussen flink gewijzigd! De huidige klimatologische omstandigheden zorgen er voor dat enkele 30 jaar geleden aangeduide habitatsoorten in het Turnhouts Vennengebied nu niet meer haalbaar zijn.

Europese natuurherstelwet

Daarom dient die allocatie nu per direct te stoppen. De Europese natuurherstelwet zal nog veel minder marge geven tot interpretatie dan nu het geval is met de habitatrichtlijnen, en momenteel zit alles al zo goed als op slot, énkel door die kwetsbare habitat soorten.

In het belang van alle landbouw, industrie, economie, welvaart en met andere woorden de toekomst van onze hele Vlaamse bevolking zou die allocatie in het Turnhouts Vennengebied definitief gestopt moeten worden, minimaal tot men een beslissing heeft vanuit Europa over de wijziging of vervanging van de habitatsoorten.

Stuurgroep Vennengebied

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken