Startpagina Varkens

Samenwerkingsakkoord tussen VPF en Elevéo

Tijdens Agribex werd een nieuwe samenwerking bezegeld die de taalgrens overschrijdt op het gebied van de Belgische varkensgenetica.

Leestijd : 2 min

Het Piétrain-varken is een kroonjuweel van de Belgische fokkerij. Het is voor varkensvlees wat Belgisch witblauw is voor rundvee. Zijn vleeskwaliteiten hebben het ras wereldberoemd gemaakt, vooral in de buurlanden waar nu Piétrain-genetica wordt geproduceerd uit de beste lijnen van de fokkers. In 2003 leidde de regionalisering van de landbouw tot de differentiatie van de Vlaamse en Waalse selectieschema's. Zo ontstonden de 2 fokkersverenigingen, die een raszuiver selectieprogramma beheren: in het noorden van het land VPF vzw (Vlaams Piétrain Fokkerij), en in het zuiden Elevéo vzw.

Samenwerking over de taalgrens

VPF heeft de voorbije jaren de uitwisseling van fokdieren buiten haar leden beperkt om het hoofd te bieden aan de concurrentie van privébedrijven die varkens van het Piétrain-type produceren en om de mogelijkheden van deze structuren om de genetica van haar fokkers te verkrijgen, te beperken. Als gevolg hiervan zijn genetische uitwisselingen tussen fokkers in het noorden en zuiden van het land vrijwel onbestaande.

Recent ontstond een nieuwe samenwerking op het gebied van de Belgische varkensgenetica. Elevéo en VPF hebben hun samenwerking geïntensiveerd, met als eerste stap de levering van inseminatiedoses aan Waalse fokkers.

Tijdens Agribex werd de overeenkomst tussen de 2 organisaties bezegeld. De uitwisseling van genetica uit het noorden en het zuiden van het land wordt zo vereenvoudigd. Het doel is om de rijkdom van de Belgische stapel te verbeteren en om het fokken van dit buitengewone ras, dat wordt beheerd door de fokkers zelf, te bestendigen. In de praktijk zullen fokkers in de 2 regio's dieren en/of sperma kunnen uitwisselen.

Dit partnerschap zal de Piétrain-populatie nieuw leven inblazen door de genetische diversiteit te vergroten en door het ras te verbeteren.

VPF/AV

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken