Startpagina Varkens

Geen nieuw initiatief tegen staartcouperen

Voor het nemen van bijkomende maatregelen om het couperen van varkensstaarten te voorkomen wacht Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Dat antwoordde de minister op een vraag van Sofie Joosen van N-VA in de commissie Landbouw op 6 december.

Leestijd : 2 min

Staartbijten bij varkens kan heel veel verschillende oorzaken hebben, zoals verveling, hoge bezetting, competitie om voeder en stalklimaat. Het couperen van staarten van biggen wordt door Europa verboden. Varkenshouders moeten bijvoorbeeld eerst minder ingrijpende maatregelen treffen om het staartbijten en andere gedragsstoornissen te voorkomen.

Actieplan kreeg een onvoldoende

"In de praktijk merken we echter dat het couperen van varkensstaarten nog steeds de regel is in plaats van de uitzondering die het zou moeten zijn. Er werd al een actieplan opgesteld, maar dit werd door de Europese Commissie als onvoldoende bestempeld. Er loopt bij het ILVO een onderzoeksproject om helderheid te brengen in deze problematiek. Jammer genoeg is het nog even wachten op de resultaten daarvan. Die zullen vermoedelijk pas in 2026 beschikbaar zijn", duidde Sofie Joosen. Zij wou van de minister horen of hij tot die tijd nog acties plant.

Al heel wat initiatieven genomen

Minister Brouns herinnerde eraan dat er al heel wat initiatieven genomen werden. "Er is bijvoorbeeld de brochure ‘Staartbijten voorkomen zonder couperen’ en daarnaast zijn er ook het pioniersproject ‘intacte staarten’ van het departement Landbouw en Visserij en de tweeledige publicatie in het kader van ‘starten met staarten’ van het departement Landbouw en Visserij naar aanleiding van de Veetournee 2019."

Brouns erkende dat het structureel voorkomen van staartbijten zonder te couperen een van de moeilijkste opdrachten is waar de varkenshouderij voor staat. "Er zijn heel wat factoren die kunnen bijdragen tot het risico op staartbijten. Daarnaast is de uitkomst van maatregelen onzeker", stelde de minister van Landbouw.

Inspanningen verhogen de kosten

"In de Europese lidstaten waar het houderijsysteem vergelijkbaar is met dat in Vlaanderen zien we hetzelfde beeld. Om het couperen van varkensstaarten structureel te bannen, zijn dan ook verregaande inspanningen nodig, die kostenverhogend zijn en die niet gegarandeerd tot succes leiden. We moeten echter blijven inzetten op onderzoek, sensibilisering en informatiedeling", meent Jo Brouns.

Begeleiding door welzijnscoaches

Het doel van het ILVO-project is om de varkenshouders en erfbetreders een duidelijk zicht te geven op de bedrijfsspecifieke risicofactoren voor staartbijtgedrag en om optimalisatiepaden aan te reiken. Enkele pilootvarkenshouders zullen hierin praktisch worden begeleid door welzijnscoaches. Door het delen van hun ervaringen tijdens infomomenten worden andere varkenshouders en stakeholders gesensibiliseerd.

Geen monitoring

Parlementslid Sofie Joosen betreurt dat het couperen van staarten bij varkens niet wordt gemonitord door de Vlaamse overheid, zodat er zelfs geen cijfers over bestaan. "Dierenwelzijn zal een steeds belangrijkere plaats innemen in de Vlaamse landbouw." Ze riep de minister op om niet te wachten op de resultaten van de ILVO-studie om actie te ondernemen, maar daar ging hij niet op in.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken