Startpagina Varkens

Eerste land aanvaardt gen-modificatie tegen PRRS

Colombia is het eerste land ter wereld dat genetisch gemodificeerde varkens op dezelfde manier behandelt als klassieke gefokte varkens. Dat melden de Amerikaanse geneticaleverancier Pig Improvement Company (PIC) en het Britse moederbedrijf Genus.

Leestijd : 1 min

In Colombia wordt de opening naar genetisch gemodificeerde varkens gemaakt in de strijd tegen het Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS), een veel voorkomende virale infectie bij varkens.

Dat Colombia de regels aanpast, zal volgens PIC niet automatisch leiden tot een snelle introductie en verkoop van PRRS-resistente varkens in Colombia. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen samen met alle belanghebbenden in de keten om een tijdlijn voor commercialisering op te stellen.

Wereldwijde introductie

De toelating in Colombia is een opsteker voor PIC en Genus. Ze werken eraan om hun PRRS-resistente varkens te kunnen introduceren op grote markten als Canada, China, Japan, Mexico, Brazilië. In de Verenigde Staten wordt in de eerste helft van volgend jaar beslist over het toelaten van genetisch gemodificeerde varkens. In Europa is dit voorlopig verboden.

PIC en Genus geven aan dat het nog jaren kan duren vooraleer er genoeg genetisch materiaal beschikbaar is om wereldwijd de vraag naar PRRS-resistente varkens te voldoen.

FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken