Startpagina Veeteelt

Volgend voorjaar al eerste call om in nieuw dierenwelzijnslabel te stappen

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zou graag volgend voorjaar reeds een call organiseren voor landbouwers die willen instappen in het nieuwe dierenwelzijnslabel. “Ze kunnen zich alvast voorbereiden, want als ze daarin instappen, zal dat investeringen vergen”, stelt minister Weyts.

Leestijd : 3 min

De plannen met het Vlaamse dierenwelzijnslabel kwamen aan bod in de commissie Dierenwelzijn op 13 december. Ludwig Vandenhove van Vooruit wou van de minister onder meer horen hoever hij staat met het invoeren van dat label voor kippen.

“Colruyt wil zoveel mogelijk van zijn kippenvleesassortiment omschakelen naar zogenaamde ‘welzijnskippen’. Tegen 2026 wil de keten dat het aanbod in de winkel volledig de normen volgt van het Better Chicken Commitment. Dat houdt in dat elke kip ruim 40% meer ruimte krijgt in de stal, dat de kippen meer daglicht krijgen, dat ze op een meer natuurlijke manier leven met zitstokken en piksubstraten en dat de kippen ook in de stal geboren worden”, stelt Vandenhove. De winkelketen en de landbouwers sloten volgens Vandenhove ook een akkoord dat een eerlijke en zekere prijs verzekert.

Europese richtlijn

De huidige regelgeving voor braadkippen is de Europese richtlijn 2007/43/EG van de Raad van 28 juni 2007 tot vaststelling van minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens. Deze richtlijn zorgt ervoor dat binnen de 27 lidstaten deze dieren onder voorwaarden gehouden worden die een minimum aan dierenwelzijn beogen.

“Meer dan 15 jaar na het vastleggen van die regels groeit het besef dat die normen aan actualisering toe zijn en dat we die moeten aanscherpen. Ik heb al geprobeerd om dat op de agenda van de Europese Commissie te zetten, samen met mijn collega’s van Duitsland, Nederland, Zweden, Denemarken en de 2 andere gewesten van dit land, de zogenaamde ‘Vught-groep’, via een ‘position paper’, met daarin onze verwachtingen aangaande nieuwe welzijnsregels voor landbouwdieren, waaronder vlees- en legkippen, maar evengoed ook kalkoenen, varkens, kalveren, vlees- en melkrunderen en konijnen”, zegt minister Weyts.

Better Chicken Commitment

Het Better Chicken Commitment is een privé-initiatief – dat minister Weyts wel ondersteunt – waarbij grote spelers zoals Kentucky Fried Chicken, Ikea en Unilever zich vrijwillig verbinden om vanaf 2026 hogere eisen te stellen aan hun leveranciers van kippenvlees.

“In Vlaanderen hebben Aldi, Albert Heijn, Carrefour, Delhaize, Colruyt en Lidl zich reeds geëngageerd. De betere normen hebben onder andere betrekking op een tragere groeisnelheid, op andere rassen, zitstokruimte, verrijking, meer licht in de stal en op een lagere bezettingsdichtheid, weliswaar nog niet de eerder aangehaalde 40%. Pluimveehouders zullen moeten investeren in meer voer en in een lager aantal kippen, die ze gedurende een langere periode houden omdat ze trager groeien. Dit zal gepaard gaan met meerkosten”, stelt Ben Weyts.

Lastenboeken voorbereid

“Parallel daaraan ontwikkelen wij een dierenwelzijnslabel, waarmee we hopelijk vroeger klaar zullen zijn dan de 2026 van het Better Chicken Commitment. We zullen starten met varkens en vervolgens verdergaan met kippen. Ik heb dat zelf niet in de hand, omdat het Vlaamse dierenwelzijnslabel een privé-initiatief is, dat ik wel stimuleer en wil aansturen. Momenteel is men bezig met de lastenboeken. Men is heel gedetailleerd aan het uitwerken aan welke vereisten men moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op dat label. Alle partners zijn nog steeds aan boord, dus ook de retailsector”, verzekert de minister.

“Ik zou wel graag in het voorjaar al een en ander kunnen toelichten en ook een call kunnen lanceren richting de landbouwers, ook al gaat het label niet onmiddellijk van start. Ze kunnen zich dan alvast voorbereiden, want als ze daarin willen instappen, zal dat natuurlijk wel wat investeringen vergen. Het zou goed zijn dat ze zich daarop kunnen voorbereiden en dat we al in enige mate van detail kunnen meedelen welke vereisten we stellen en hoe het label eruit zal zien”, besluit minister Weyts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken