Startpagina Veeteelt

Ben Weyts: “Inzet van artificiële intelligentie in slachthuizen is een goede evolutie”

De Belgian Pork Group (BPG) wil artificiële intelligentie (AI) introduceren in slachthuizen. Daarmee willen ze monitoren hoe dieren behandeld worden bij de aankomst bij hun slachthuizen en doorheen het slachtproces. Voor minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is dit een goede evolutie.

Leestijd : 4 min

Het systeem werkt zo dat alle dieren in de gaten worden gehouden door een camerasysteem. De beelden worden eerst geanalyseerd door een expert dierenwelzijn. Op basis van die bevindingen worden AI-modellen dan getraind om dieronvriendelijke situaties te herkennen.

Het initiatief van de BPG werd in de commissie Dierenwelzijn aangekaart door Ludwig Vandenhove van Vooruit. “Het doel is om dierenwelzijn efficiënter en beter te controleren. Dit semi-automatische monitoringssysteem zou een mogelijke piste zijn om te komen tot een constante systematische controle in slachthuizen. In die zin is dat aangekondigde project van de Belgian Pork Group interessant”, meent Vandenhove.

Het parlementslid van Vooruit verwijst daarbij ook naar het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), dat een soortgelijk project coördineert om het dierenwelzijn via camera’s en algoritmes te meten, en om zo pijnpunten door te geven: aWISH (animal welfare indicators at the slaughterhouse).

Veel nieuwe toepassingen

Minister Weyts wijst erop dat er al verplichte camerabewaking is in slachthuizen. Hij volgt de ontwikkeling van programma’s voor de selectie van verdachte beelden via artificiële intelligentie. “Verschillende bedrijven hebben zich daarin verdiept en bieden dat soort programma’s aan. Slachthuis Westvlees is van start gegaan met zo’n programma, waarbij men bij wijze van spreken nog dagelijks nieuwe toepassingen ontwikkelt in dat camerabewakingssysteem. Het is dus echt wel een technologie die in evolutie is. Zo kan er nu al toegekeken worden op het achterblijven van dieren in de drijfgangen, op het gebruik van stokken of andere drijfmiddelen, op de effectiviteit van verdoving en op de aanwezigheid van verwondingen”, vertelt Weyts.

De ontwikkeling gaat met rasse schreden vooruit. “Het is de sector zelf die nu begint te experimenteren. Men zit nog in een vrij verkennende fase, waarbij men vooral focust op het verbeteren van de eigen werking. De bedrijven die de artificiële intelligentie leveren, stellen regelmatig de criteria bij die gebruikt worden om de beelden te analyseren. Niet alleen de wettelijke dierenwelzijnsvereisten worden geviseerd, maar natuurlijk ook aandachtspunten die meer betrekking hebben op kwaliteitsbeleid of gezondheidsbeleid.”

Zal altijd een hulpmiddel blijven

“Wat mij betreft lijdt het geen enkele twijfel dat AI in de nabije toekomst voor de analyse van grotere hoeveelheden beeldmateriaal een hulpmiddel zal zijn. Het zal altijd een screening blijven. De uiteindelijke beoordeling zal nog altijd door een mens moeten gebeuren, al weet je dat nooit. Natuurlijk kan het gebruik van AI ook een voorwaarde worden voor een dierenwelzijns- of ander label. Vooralsnog is het voor de dierenarten met opdracht nog een hulpmiddel, waarvan ze naar eigen inzicht gebruikmaken, maar dat evenwel hun taken niet overneemt”, stelt de minister.

Tot dusver werd volgens minister Weyts nog geen informatieformulier ingevuld enkel en alleen op basis van camerabeelden. Wel zijn camerabeelden al toegevoegd aan het informatieformulier om de vaststelling van de dierenarts met opdracht op de slachtvloer te illustreren.

Expertise ter beschikking stellen

De minister denkt dat de inzet van artificiële intelligentie een goede evolutie is. “We proberen daarop in te spelen en we stellen onze expertise ter beschikking om dat vooruit te helpen. Als de nieuwe technieken een aanvulling kunnen betekenen en daarnaast ook voor de privéspelers kunnen zorgen voor een beter kwaliteitsproces, dan zit daar een win-win in: winst voor dierenwelzijn en winst voor de producenten.”

Vandenhove wil tijdens de volgende legislatuur kijken welke AI-toepassingen kunnen ingevoerd worden om de controle in slachthuizen nog sterker te maken. Hij is er evenwel geen voorstander van dat deze nieuwe hulpmiddelen de menselijke controles zouden overvleugelen. “We moeten oog blijven hebben voor de nadelen van de hele techniek.”

Codex Dierenwelzijn

Vandenhove kijkt voorts vol ongeduld uit naar de invoering van de Codex Dierenwelzijn en naar de bespreking ervan in de commissie, maar die ligt nog altijd voor bij de Raad van State. “Wij hebben daar geen vat op, maar ik verwacht eerstdaags wel een advies. We zitten in de laatste fase. Er waren al 2 principiële goedkeuringen en er moet nog een derde principiële goedkeuring komen in de schoot van de Vlaamse regering. We wachten op het advies van de Raad van State en dan komt het op de agenda van deze commissie, vermoedelijk tegen eind januari”, besluit Ben Weyts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken