Startpagina Actueel

Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens: ‘Tijd om vooruit te gaan’

Landbouwleven blikt met Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 3 min

2023

Op syndicaal vlak was 2023 een zeer woelig jaar. Heel wat belangrijke dossiers werden dit jaar bovenaan de agenda geplaatst en dat was ook nodig. Land- en tuinbouwers verkeren al veel te lang in een situatie van onzekerheid die hun bedrijfsopvolging lamlegt en die ondernemerschap in de kiem smoort.

Er werden heel wat pogingen gedaan om zonder al te veel kleerscheuren een uitweg uit het stikstofmoeras te vinden. Onze landbouwers hebben daar enorm van afgezien, want ze werden van het ene scenario naar het andere geslingerd. Het meest recente stikstofdecreet biedt enige rechtszekerheid, maar nog steeds onvoldoende toekomstperspectief voor onze boeren. We zullen als Boerenbond in elk geval blijven opkomen voor onze leden wanneer blijkt dat hun rechten geschonden worden.

Ook de Natuurherstelwet beheerste het landbouwjaar, want dit voorstel legde de lange weg van de Europese wetgeving af en zal waarschijnlijk in 2024 een realiteit worden. Vanuit Boerenbond hebben we ons uiterste best gedaan om beleidsmakers te doen inzien dat men zich hier op zeer glad ijs bevindt. Het invoeren van beleid rond natuurherstel op een moment dat we nog helemaal overhoop liggen over de gevolgen van de Instandhoudingsdoelstellingen, is onverantwoord en onbezonnen. Ik kan alleen maar hopen dat onze boodschap voldoende is blijven plakken om de scherpste angels uit dit voorstel te halen, al zal dat onvoldoende zijn om alle negatieve gevolgen voor landbouw uit te sluiten.

De inspanningen die onze bestuursleden samen met onze medewerkers van Boerenbond hebben geleverd, gaan echter veel verder dan de moeilijke dossiers. Het ging ook over het uittekenen van een toekomstvisie voor de sector, over het verbeteren van mentale en economische veerkracht, over het analyseren en communiceren van klimaatinspanningen, het inspelen op de wateroverlast, het verbeteren van de waterkwaliteit… Ik durf te zeggen dat we er als organisatie stonden in 2023, dankzij de inzet van onze bestuursleden, leden en medewerkers

2024

Het aantal landbouwers daalt jaar na jaar, maar dat wil niet zeggen dat onze sector minder sterk wordt. Ik ben ervan overtuigd dat we er alles aan moeten doen om het talent en de motivatie die de Vlaamse landbouw rijk is, ten volle in de sector te houden. Al die stemmen verenigen tot één sterke, duidelijke boodschap naar het beleid en de samenleving toe is een opdracht die ook in 2024 van heel groot belang zal zijn.

De boodschap die we als Boerenbond brengen, moet gedragen zijn door onze landbouwers, maar meer dan ooit moeten we er ook aandacht voor hebben dat we aansluiting vinden bij de hele maatschappij. De band tussen landbouw en maatschappij kan pas verbeteren als we elkaar beter begrijpen. We hebben al belangrijke stappen gezet om die verbinding weer nauwer te maken, maar er is nog een hele weg te gaan.

Mijn nieuwjaarsboodschap naar burgers, politici, activisten, beleidsmakers én landbouwers is dan ook een boodschap van toenadering. Ontmoet elkaar, ga in gesprek, luister écht en laat vooroordelen vallen. Door te polariseren blijven we stilstaan, samenwerking is de enige weg vooruit.

Lees ook in Actueel

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken