Startpagina Actueel

Patricia De Clercq: ‘Veel werk op de plank’

Landbouwleven blikt met Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw en Visserij, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Een van de mijlpalen van 2023 was de goedkeuring van het Vlaamse Strategisch Plan GLB 2023-2027. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk ligt er een plan voor de komende jaren. Het weer bleek in 2023 niet altijd een trouwe bondgenoot: een nat voorjaar, een droge junimaand en een nat najaar met extreme wateroverlast in de Westhoek. We moeten als sector nadenken hoe we ons kunnen aanpassen en weerbaarder maken tegen de klimaatverandering. 2023 was ook het jaar waarin we de LV-AgriLens-app lanceerden. Met deze app kunnen landbouwers hun dossier vervolledigen en perceelsinformatie op het terrein opzoeken, zoals afstanden tot waterlopen. LV-AgriLens moet nog verder worden verbeterd, maar ons streefdoel is een win-win voor de landbouwers én voor ons.

2023 was zeker geen jaar waarin we vanuit de overheid een positieve indruk hebben nagelaten bij de landbouwers, hun toeleveranciers en hun afnemers. Ik besef dat het beter moet, maar dat zal alleen lukken als we samen ‘werken’ en blijven met elkaar praten. Wij staan hier vanuit het departement zeker voor open. We begrijpen ook dat onzekerheid voor mentale druk kan zorgen op de bedrijven. Met het actieplan welbevinden blijven we hieraan werken.

Wat hoop je voor 2024?

In elke economische sector is innovatie essentieel om bij te blijven met concurrenten, maar in de landbouw zijn er ook de groeiende maatschappelijke verwachtingen. Als departement willen we een partner zijn voor elke landbouwer. Op het vlak van bodembeheer zullen wij het bodempaspoort verder in de markt zetten in 2024 en proberen om nog meer nieuwe data in het bodempaspoort te krijgen.

Ook voor mijn organisatie wordt 2024 een goedgevuld jaar. Eerst en vooral veranderen we van naam: zo worden we het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Dezelfde mensen, dezelfde opdracht en dezelfde inzet. Op 1 januari 2024 neemt ons land voor 6 maanden het voorzitterschap van de Europese Unie over van Spanje. Het agentschap zal tijdens het voorzitterschap ijveren voor een sterk landbouwbeleid en voedselbeleid, waarbij de ganse keten betrokken is.

En dan zijn er verkiezingen op 9 juni 2024. Als agentschap zullen wij ook onze visie op de belangrijke thema’s voor de landbouw en de voedselketen meegeven aan de toekomstige Vlaamse regering. Veel werk op de plank dus, maar zo heb ik het graag. Ik wens alle landbouwers en hun gezinnen een gezond, lekker gevoed en succesvol 2024!

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken