Startpagina Uw stem

Luc De Waele hoopt telers gemotiveerd te houden

Landbouwleven blikt met Luc De Waele, Key account manager Ingro, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Onze groentesector (voor verwerkende industrie) is een belangrijke sector voor de economie in België die voedsel, werkgelegenheid en duurzaamheid biedt. Het is een bijzonder jaar geweest, dat kunnen we niet ontkennen. Onze sector werd geconfronteerd met tal van uitdagingen, zoals de klimaatverandering, de regelgeving, de energiekosten, arbeidskrachten en loonkosten. De extreme weersomstandigheden stelden onze telers zwaar op de proef. Ze hebben alles in het werk gesteld om hun teelten te beschermen tegen de droogte en de hitte en later tegen de regen en de overstromingen.

Late oogst van bonen en vroege oogst van bloemkolen verstoorden het systeem van zowel onze afnemers als onze telers. Ook spruitkool krijgt het hard te verduren. Deze teelt, samen met enkele andere teelten zoals wortelen en prei, is niet meer rendabel, ook niet met de prijsverhoging van vorig jaar.

Wat hoop je voor 2024?

De uitdaging voor 2024 zal zijn: onze telers gemotiveerd houden.

De weersextremen zullen we ook in de toekomst niet kunnen wegdenken, niet enkel in België maar ook niet in de rest van Europa. Grote oogstverliezen zullen een realiteit worden. Hoe gaan we om met deze risico’s? Wie zal deze risico’s dragen? Dit zijn slechts enkele vragen die we ons volgend jaar moeten stellen. We proberen dit met onze afnemers te bespreken om samen tot een oplossing te komen.

We zien 2024 ook als het jaar van de verandering op het vlak van milieu en regelgeving. Hoe zal men omgaan met de landbouw na de verkiezingen?

Als Ingro zullen wij ons blijven inzetten met ondersteuning, onderzoek en andere middelen om onze coöperanten op een duurzame manier door 2024 te loodsen.

TD

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken