Startpagina Uw stem

Peter De Swaef wil boerenstrijd opdrijven

Landbouwleven blikt met Peter De Swaef, ondervoorzitter Verenigde Veehouders, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Met onze vzw de ‘Verenigde Veehouders’ hebben we in 2023 een aantal acties ondernomen om het onrecht dat de boeren aangedaan wordt te verhelpen. In samenwerking met een professorenteam werkten we een rapport uit dat de gebreken bij de stikstofaanpak blootlegt. Op 1 maart hebben we in een open brief onze bevindingen bezorgd aan de Vlaamse regering, het parlement, het departement Omgeving en aan de media.

Ondanks dat hierin zwart op wit bewezen wordt dat er met onjuiste cijfers en fraude in de berekeningen wordt gewerkt, is tot nu toe nog geen rekening gehouden met onze wetenschappelijke bevindingen. Nochtans hebben we dit ernstig aangepakt en onderbouwd. We zijn zelfs bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op bezoek geweest en hebben de vraag op tafel gelegd om de gebruikte cijfers te corrigeren.

Onze berekeningen tonen aan dat, anders dan de VMM publiceert, het verschil in stikstofuitstoot tussen landbouw en industrie/transport zo gigantisch groot is, dat bij eenzelfde ‘aanpak’ vele industriële bedrijven zouden moeten sluiten.

Wat hoop je voor 2024?

De Vlaamse regering en de VMM hebben het afgelopen jaar de kans gehad om hun koers te corrigeren in het stikstofdossier, maar deden dit niet. Voornoemde partijen nemen ook een loopje met het gelijkheidsbeginsel (gelijkberechtiging) en met de basisprincipes waarop een democratie en rechtstaat moet functioneren. Wij vragen ons af in hoeverre de Vlaamse regering dit platvloerse boerenbedrog nog gaat volhouden. Finaal zal een rechtbank in 2024 oordelen in deze zaak. Wij hebben een wetenschappelijk onderbouwd dossier klaar.

In 2024 zullen we de strijd opvoeren en zullen we gebruikmaken van de juridische middelen die voorhanden zijn om personen die fraude en valsheid in geschrifte plegen te vervolgen.

TD

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken