Startpagina Veeteelt

Veehouders kunnen enquête invullen over elektromagnetische velden

De dienst Risico- en gezondheidsevaluatie van Scienano lanceert een online enquête bij veehouders en landbouwers om te peilen naar hun perceptie over hun blootstelling en die van hun dieren en/of gewassen aan elektromagnetische velden en de mogelijke risico’s die hieraan verbonden zijn (voor de gezondheid en de landbouwproductie).

Leestijd : 2 min

De alomtegenwoordigheid van elektrische toestellen in ons dagelijkse leven vormt een bron van ongerustheid. Tot de dag van vandaag is er nog geen enkele wetenschappelijke studie verschenen die aantoont dat niet-ioniserende elektromagnetische velden schadelijk zijn. Er zijn een paar studies die statistische correlaties aantonen, maar het is niet bewezen dat er een oorzakelijk verband is.

Sciensano heeft al verschillende studies uitgevoerd over gsm-golven en die hebben niet aangetoond dat die golven schadelijk zijn voor de gezondheid. De wetenschappelijke wereld heeft hierover nog geen consensus bereikt, maar Sciensano blijft voorzichtig.

Twee groepen

De enquête richt zich tot veehouders en/of landbouwers van 18 jaar en ouder die al ten minste 2 jaar in België werken en tot veehouders en/of landbouwers van 18 jaar en ouder die minder dan 2 jaar in België werken, maar die vertrouwd zijn met het landbouwbedrijf (overname van het familiebedrijf).

De enquête over de perceptie van magnetische velden bij veehouders kan ingevuld worden tot 3 februari 2024 en is te vinden via deze link. De enquête is een samenwerking met de Ecole de Santé Publique van de Université Libre de Bruxelles en de Universiteit en de Hogeschool Gent – verenigd in de Belgian BioElectroMagnetics Group (BBEMG).

Volgende fase

De resultaten van deze eerste enquête moeten BBEMG en Sciensano in staat stellen om diepgaande kennis te verwerven over de blootstelling en de eventuele effecten van elektromagnetische velden op gewassen en vee. In een volgende fase kan er contact worden opgenomen met geïnteresseerde landbouwers en veehouders voor blootstellingsmetingen in hun onderneming, in combinatie met een diergeneeskundige opvolging van hun dieren.

Sciensano

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken