Startpagina Uw stem

Opinie: ‘Europese landbouw is de oplossing, niet het probleem’

Europarlementariërs Tom Vandenkendelaere (EVP) en Herbert Dorfmann (EVP) schreven een gezamenlijk opiniestuk. Ze komen op voor een veerkrachtige landbouwsector waarbij ook onze onafhankelijkheid gevrijwaard blijft.

Leestijd : 3 min

Europese landbouwers leveren voedsel van de hoogste kwaliteit in de wereld. Door toegenomen concurrentie en alsmaar hogere standaarden is boeren vandaag praktisch onmogelijk geworden.

In de EVP (Europese Volkspartij)-fractie luisteren wij naar boeren en zoeken we samen naar oplossingen om onze voedselzekerheid te waarborgen. Ons uitgangspunt daarbij is simpel: we willen een veerkrachtige landbouwsector ontwikkelen die onze onafhankelijkheid kan vrijwaren.

Nood aan jonge landbouwers en aan een coherent beleid

Sinds 2005 verdween een derde van de landbouwbedrijven in de hele Europese Unie. Het aandeel van mensen werkzaam in de landbouw viel terug van 6,4% in 2005 tot 4,2% in 2020. Ook vergrijzing heeft een grote impact op de landbouw: slechts 1 op 10 bedrijfsleiders is jonger dan 40 jaar. In Vlaanderen is de gemiddelde leeftijd van bedrijfsleiders gestegen naar 55 jaar. We hebben dus dringend nood aan jongeren die in de landbouwsector willen stappen. Dat zal enkel lukken als we financiële uitdagingen aanpakken, en als we voorzien in opleidingen.

Daarnaast is er nood aan een coherent beleid tussen de lokale, nationale en Europese politiek. Als onze concurrenten onze regels niet volgen, kunnen onze landbouwers niet met gelijke middelen voor de dag komen. De EVP-fractie wil dit speelveld gelijktrekken door middel van een set billijke eisen, zoals aandacht voor dierenwelzijn en het gebruik van gewasbeschermers. Deze zaken komen trouwens ook het milieu ten goede.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet deze prijsstabiliteitsmechanismen blijven verbeteren. Zelf moeten politici de marktpositie van onze landbouwers versterken. Zo was de EVP-fractie de drijvende motor om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen aan te pakken.

Nieuwe technologieën ondersteunen

Investeren in en toegang hebben tot geavanceerde technologie is essentieel om de Europese landbouw concurrentieel te houden op de wereldmarkt, om onze hoge normen te handhaven en om duurzame productiemethoden te waarborgen. Door middel van onderzoek en innovatie kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen en betere resultaten behalen op vele andere gebieden.

Door gebruik te maken van nieuwe technologieën kunnen we onze milieubelasting verminderen zonder de landbouwproductie te verlagen. Het omarmen van precisielandbouw en van milieuvriendelijke innovaties zal de productiviteit verhogen en de ecologische voetafdruk minimaliseren. We pleiten voor veel betere en snellere goedkeuringsprocedures voor nieuwe technieken en alternatieven. We hebben meer investeringen nodig in technologie en infrastructuur, energiebeheersystemen en toegankelijk, betrouwbaar en snel internet in landelijke gebieden.

Wij geloven dat op wetenschap gebaseerde besluitvorming, die het gebruik van nieuwe technologieën toestaat, veel betere manieren biedt om een duurzamere landbouwsector te bereiken dan puur 'ideologische' benaderingen die de klok terugdraaien. Het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken in de Europese Unie zal bijvoorbeeld niet alleen boeren in staat stellen om gewassen te produceren die minder zorg nodig hebben – zoals water, meststoffen en pesticiden – maar het zal ook leiden tot investeringen in onderzoek en ontwikkeling en banen in heel Europa.

We kunnen niet verwachten dat boeren meer doen met minder ondersteuning. We weten dat de markt vaak de hogere productiekosten als gevolg van nieuwe investeringen en meer duurzame praktijken niet beloont. Uiteindelijk willen we een nieuwe consensus in de samenleving vergemakkelijken. We willen dat consumenten echt duurzamer geproduceerd voedsel ondersteunen en dat ze dit weerspiegelen in hun keuzes in hun lokale supermarkten."

Tom Vandenkendelaere, Europees parlementslid CD&V-EVP, en Herbert Dorfmann, Europees parlementslid EVP

 

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken