Startpagina Veeteelt

Omwonenden van veebedrijven dagvaarden Vlaamse overheid voor geurhinder

Een tiental omwonenden van intensieve veehouderijen in de Antwerpse Kempen dagvaarden samen met milieuvereniging Dryade de Vlaamse overheid over het ‘falend geurbeleid’ in Vlaanderen.

Leestijd : 1 min

De omwonenden stellen dat ze ‘voortdurend in stank leven’ en daardoor ernstige schade lijden, terwijl Vlaanderen niets onderneemt en nauwelijks een wetgevend kader rond geur heeft.

In oktober 2023 had dezelfde groep al een ingebrekestelling bezorgd aan de Vlaamse overheid, om een ‘geurdecreet’ te eisen. De vraag was om tegen 30 november een aantal acties te ondernemen, maar dat is volgens de klagende partijen niet gebeurd. “De Vlaamse overheid heeft zelfs niet gereageerd op de ingebrekestelling”, klinkt het.

Dryade en de omwonenden kiezen daarom nu voor een verdergaande procedure en stappen naar de rechtbank. “We vragen de rechter om vast te stellen dat de ontoereikende bescherming tegen geurhinder een inbreuk vormt op onze fundamentele rechten, met name de eerbiediging van het woongenot en het recht op familieleven”, klinkt het. Ze eisen dat de overheid wordt veroordeeld tot het nemen van ‘passende maatregelen’ om de geurhinderproblematiek te verhelpen. Verder eisen ze ook een schadevergoeding.

De dagvaarding vindt inspiratie in Nederland, waar een rechtbank eind 2022 de overheid veroordeelde voor een ontoereikend geurbeleid. “Het Vlaamse geurbeleid is nog gebrekkiger en doorstaat de toets met het Europees verdrag voor de rechten van de mens ook niet”, menen de omwonenden.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken