Startpagina Veeteelt

Organisatie wil stappen nemen tegen bescherming van wolven in Nederland

De Nederlandse stichting ‘Wij(s) met Wolven’ uit Drenthe is begonnen met een ‘tegenoffensief’ dat ertoe moet leiden dat wolven in Nederland minder worden beschermd.

Leestijd : 2 min

De organisatie heeft een advocatenkantoor onder de arm genomen. “Wij zien zeker mogelijkheden, er is veel overlast, er wordt te weinig gedaan, en er is ook geen beleid”, licht advocaat Pieter Huitema toe. “Er is een grote groep gedupeerden in gebieden waar de wolf voorkomt. Vee wordt doodgebeten en mensen zijn enorm angstig. Doel is de overlast tot een minimum te beperken.”

De advocaat zegt niet uit te zijn op een schadevergoeding, maar wel op het nemen van maatregelen. Dat kan volgens hem door bepaalde wetgeving buiten werking te plaatsen. “De kans is zeer aanwezig dat we een zaak aanspannen bij de Raad van State en we doen ook onderzoek naar een civiele bodemprocedure.” Wolven komen voor in het grensgebied tussen Friesland en Drenthe en op de Veluwe.

Europese wetgeving schrijft voor dat de soort strikt moet worden beschermd. De provincies Gelderland en Drenthe hebben echter al met succes aangeklopt bij de Europese Commissie. Die stelde vorige maand (december 2023) voor de beschermingsstatus te verlagen, zodat de dieren sneller kunnen worden verjaagd of afgeschoten. “Dat soort trajecten duurt vaak heel lang en het is nog lang niet zeker dat het doorgaat”, zegt Schuitema. “Wij willen parallel aan Europese wetgeving zorgen dat de druk wordt opgevoerd.”

“Het is zo'n beladen onderwerp, het ligt heel gevoelig”, aldus Huitema, die dan ook tegenstand verwacht. “Maar Nederland is te klein voor zo'n groep wolven. De stichting is er niet op uit het beest af te schieten. In overleg met deskundigen moet er iets gebeuren.”

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken