Startpagina Varkens

Belgische missie naar China voor opheffing importverbod varkensvlees

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib is dinsdag 9 januari 2023 begonnen aan een vierdaags bezoek aan China. Daar zal onder andere het importverbod op Belgisch varkensvlees besproken worden.

Leestijd : 2 min

De missie van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib (MR) en premier Alexander De Croo (Open VLD), die op woensdag 10 januari naar China vliegt, moet de dialoog en de economische betrekkingen nieuw leven inblazen. Een van de kwesties die ze daar bespreken, is de opheffing van het embargo op de uitvoer van Belgisch varkensvlees. Die is al sinds 2019 van kracht na een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land.

Verder op de agenda staan onder andere bezoeken aan Belgische bedrijven, waaronder Bekaert, en de mogelijke herinvoering van een luchtverbinding tussen Brussel en Shanghai.

‘De-risking’ strategie

De laatste grote ontmoeting tussen ons land en China was in november 2019, toen prinses Astrid een economische missie leidde. Sindsdien heeft de coronapandemie de handel teruggedrongen en een nieuwe context gecreëerd met een verhoogde westerse waakzaamheid ten opzichte van China. De huidige missie biedt de gelegenheid om de contacten op hoog niveau te vernieuwen met een land dat tegelijk een essentiële partner, een concurrent en een rivaal is.

België volgt mee de Europese 'de-risking' strategie ten opzichte van China. Het investeringsklimaat is de laatste jaren gespannener geworden en Europese landen hebben filters ingevoerd om hun strategische autonomie te vrijwaren. In China blijven er grote moeilijkheden bestaan voor buitenlandse bedrijven (fiscaal beleid, gegevensuitwisseling, politisering en kapitaalmobiliteit).

De Chinese inmenging haalde onlangs ook de krantenkoppen met de onthulling van banden tussen een voormalig Vlaams Belang-parlementslid en een Chinese agent, en een cyberaanval op de Belgische defensie die werd uitgevoerd door “Chinese groepen”. Ook de kwestie van respect voor de mensenrechten komt regelmatig aan bod.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken