Startpagina Varkens

Einde aan Chinees importverbod Belgisch varkensvlees

Tijdens de Belgische missie naar China deze week hebben de landen een akkoord gesloten om de export van Belgisch varkensvlees naar China terug toe te laten. Dat was sinds 2019 verboden na een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in ons land.

Leestijd : 4 min

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) brachten deze week van 9 tot en met 12 januari 2024 een vierdaags bezoek aan China om de diplomatieke en economische betrekkingen tussen België en China nieuw leven in te blazen. Een van de uitkomsten van de handelsmissie is een akkoord om de export van Belgisch varkensvlees naar China terug toe te laten.

Afrikaanse varkenspest

Sinds 2019 stopte China de import van Belgisch varkensvlees naar aanleiding van de epidemie van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Hoewel België in 2020 officieel ziektevrij werd verklaard, was de export naar China nog niet opnieuw toegelaten.

“We zijn een voorbeeld geworden. We zijn een van de enige landen die varkenspest hebben uitgeroeid”, luidt het bij Michael Gore, directeur van de Belgische Vleesfederatie (FEBEV). “We hebben kunnen aantonen dat we de crisis aankonden, maar de beslissing lag in handen van de Chinese autoriteiten.”

Sinds 2021 onderhandelden federaal ministers van Landbouw David Clarinval (MR) en zijn collega Lahbib, met de steun van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en de diplomatieke wereld, dan ook intensief met China. Zo stuurde het FAVV een permanente vertegenwoordiger naar China om beweging te krijgen in meerdere dossiers, onder andere dat van de export van Belgisch varkensvlees. “Eind december nog bracht een officiële Chinese delegatie een bezoek aan onze Vlaamse varkenshouderij. De missie naar China vormt het sluitstuk van alle inspanningen door de sector,” zegt Joris Coenen, manager van het Belgian Meat Office (BMO) van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen, luidt het vrijdag 12 januari 2024 in een mededeling van ministers Clarinval en Lahbib. De export van Belgisch varkensvlees naar China zal dus binnenkort hervat kunnen worden.

Mogelijkheden voor de Belgische varkenshouders

Dat is goed nieuws voor de 5.750 varkenshouders in België. Zij produceren meer dan een miljoen ton varkensvlees per jaar. In 2018, vóór het Chinese embargo, werd 3.474 ton naar China geëxporteerd.

Joris Coenen benadrukt vanuit China het belang van de Chinese markt voor Belgische varkenshouders: “In de wereld van varkensvlees kan niemand om China heen.” China is dan ook veel meer dan een “nice to have” voor de varkenssector, zegt Filip Fontaine, CEO van VLAM.

“De Chinese markt is voor de Vlaamse varkenshouderij erg belangrijk. De producten die we naar China exporteren zijn bij ons niet gewild. Denk hierbij aan de oren en snuiten”, zegt Fontaine. “Dit impliceert dat we niet produceren voor de Chinese markt als doel op zich. China is wel een belangrijke schakel in de volledige verwaarding van onze varkens. De afzet van minder gewenste stukken die men in China wel smaakt is dan ook een win-win.” Volgens VLAM zorgt de handelsovereenkomst met China voor een vermindering van voedselverspilling en meer opbrengsten voor varkenshouders. Die kunnen zij goed gebruiken om “investeringen in milieu hier in Vlaanderen mogelijk te maken.”

De Belgische delegatie naar China (van l. naar r.): Jos Claeys (Belgian Pork Group), Lode Ceyssens (Boerenbond), Stefaan Lambrecht (Danis), Premier Alexander De Croo, Filip Fontaine (VLAM), Michael Gore (FEBEV) en minister Hadja Lahbib
De Belgische delegatie naar China (van l. naar r.): Jos Claeys (Belgian Pork Group), Lode Ceyssens (Boerenbond), Stefaan Lambrecht (Danis), Premier Alexander De Croo, Filip Fontaine (VLAM), Michael Gore (FEBEV) en minister Hadja Lahbib - Foto: VLAM

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) ziet dezelfde mogelijkheden voor Belgische varkenshouders om meer van het varken te verhandelen: “In China is er vooral een extra afzetmarkt voor het vijfde kwartier te vinden. Poten, oren en snuiten van varkens worden bij ons scheef bekeken, maar zijn in Azië een echte delicatesse. Zo kunnen Belgische boeren meer van hun varken exporten en de opbrengst per varken verhogen”, zegt Vautmans. “Dit is echt een win voor onze varkenshouders, voor onze welvaart en voor onze internationale handelspositie.”

“Verhoogde export en verbeterde handelsbalans”

Zowel minister Clarinval als Lahbib reageren tevreden op het nieuws in hun mededeling. “Ik ben erg blij met deze overeenkomst, die een ware verademing is voor onze hele varkensindustrie”, zegt Clarinval. “Het is een logische beslissing omdat we sinds 1 oktober 2020 officieel onze ziektevrije status terug hebben bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).”

“Onze Belgische varkensboeren staan tot ver buiten onze grenzen bekend om hun kwaliteitsvarkensvlees”, zegt Lahbib. “Dit succes komt niet alleen onze varkenshouders ten goede, maar zorgt ook voor een verhoogde export en een verbeterde handelsbalans met China.”

“Opsteker voor onze boeren”

Boerenbond reageert ook opgetogen over de uitkomst van de handelsmissie. In een persbericht verzonden op 12 januari noemen ze het “een opsteker voor onze boeren.”

“Door de toegang voor Belgische producten tot de Chinese markt te bevorderen, kunnen boeren een betere prijs verkrijgen voor onder meer hun appels, peren, witloof en paprika”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens, die mee op handelsmissie naar China was.

Principeakkoord paprika en witloof

Niet alleen varkensvlees stond op de agenda van de Belgische onderhandelingen met China. Er is ook een principeakkoord getekend over de handel van paprika en witloof. “Op uitzonderingen van enkele punten en komma’s kan hier heel snel een definitief akkoord over getekend worden”, luidt het bij Boerenbond. “Vermoedelijk zal er snel Belgische witloof richting China kunnen vertrekken.”

Belga/ThD

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken