Startpagina Varkens

Vlaanderen overtuigt amper varkensboeren om te stoppen

Varkenshouders twijfelen om in te gaan op het uitkoopbod van de Vlaamse overheid, zo meldt De Tijd op 17 januari. Van de 236 die vorige zomer hadden aangegeven zich te willen laten uitkopen, zijn er nog maar 7 ingegaan op het aanbod.

Leestijd : 1 min

De uitkoopregeling moet leiden tot een lagere stikstofuitstoot in Vlaanderen. Op de eerste varkenscall konden zowat 900 varkenshouders intekenen. In deze eerste ronde zijn nog maar 7 van de 236 opgegeven kandidaten gestopt.

Toch komt volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het doel van een derde minder varkens in 2030 niet in het gedrang. Ze verwacht dat tegen het einde van de deadline om de activiteiten te stoppen, kort na de zomer, nog meer boeren het aanbod zullen aanvaarden.

Tweede ronde

Een tweede ronde werd in het najaar uitgeschreven en sluit af op 19 januari. Omdat de selectiecriteria versoepeld werden, konden voor deze tweede varkenscall zowat 3.000 varkenshouders melden. De teller staat hier voorlopig op 155 dossiers. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) verwacht nog extra aanvragen in de laatste dagen.

Net als in de eerste ronde is er dan een jaar tijd voor de boeren om het aanbod te aanvaarden en effectief de activiteiten te stoppen.

Belga/De Tijd/FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken