Startpagina Veeteelt

Dierenwelzijnslabel vanaf eind dit jaar in de winkel

Vanaf eind dit jaar zal het Vlaamse dierenwelzijnslabel ‘Beter voor dieren’ opduiken in de winkelrekken.

Leestijd : 1 min

Het nieuwe label zal 3 gradaties kennen. Beperkte extra inspanningen worden beloond met 1 plusje, opgedreven extra inspanningen met 2 plusjes en de producenten die bovenop de wettelijke vereisten echt alles uit de kast halen, krijgen 3 plusjes.

Enkel producenten die bovenop de wettelijke vereisten extra inspanningen doen voor dierenwelzijn zullen het label krijgen.

Drie stappen

Het label zal eerst verschijnen op varkensvlees, in 2025 volgen kippenvlees en eieren en vervolgens de runderen en andere diersoorten (2026).

Alleen producenten die bovenop de wettelijke vereisten in de hele productieketen extra inspanningen doen voor dierenwelzijn komen in aanmerking voor het label: onnodig transport vermijden, extra verrijking aanbieden of dieren extra ruimte geven.

Het logo wordt tweetalig, omdat producenten doorgaans leveren aan de hele Belgische markt: het Vlaamse dierenwelzijnslabel zal dus ook in Wallonië verschijnen.

Zelfbedruipend systeem

De Vlaamse Vereniging voor de Bevordering van het Welzijn van Landbouwhuisdieren (VVWL) zal het label beheren en zal waken over de correcte toekenning. De vereniging werkt met duidelijke voorwaarden en controles.

Er wordt werk gemaakt van een structurele samenwerking met de sector, met onafhankelijke wetenschappers en met de organisatie Beter Leven, die in Nederland een soortgelijk label beheert.

Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft geld vrijgemaakt voor de opstart van het systeem, maar op termijn moet het zelfbedruipend zijn.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken