Startpagina Varkens

Nieuw erkende indelingstoestellen voor varkenskarkassen in slachthuizen

Sinds 1 januari 2024 zijn nieuwe erkenningen toegekend aan de indelingstoestellen van varkenskarkassen en moeten de slachthuizen daarop overschakelen. Dat betekent dat de berekening van het percentage aan mager vlees zal wijzigen.

Leestijd : 2 min

Slachthuizen die gemiddeld meer dan 200 varkens per week slachten, zijn verplicht om een erkende indelingsmethode te gebruiken. De erkende methoden stellen de slachthuizen in staat om de karkassen op een objectieve manier in te delen naargelang het aandeel mager vlees. Daarom bestaat elke erkende methode uit een toestel, een bijhorende formule met parameters voor de berekening van dit % mager vlees en uit een aantal gebruiksvoorwaarden die gerespecteerd moeten worden.

Nieuwe berekening

De erkenningsprocedure werd uitgewerkt in nauwe samenwerking met de Cel Begeleiding Karkasclassificatie (CBKc) en de Internationale Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB.) Deze procedure verliep volgens de Vlaamse en de meest recente Europese regelgeving, waarin geen partiële versnijding meer voorzien is, en waarvoor dus ook geen omrekeningsfactor meer nodig is. Voor de procedure meldden de geïnteresseerde constructeurs 9 indelingstoestellen aan, waaronder 4 automatische en 5 niet-automatische en waaronder enkele reeds erkende en enkele nieuwe toestellen.

De toestellen die niet meer deelnamen aan de proef, verloren hun erkenning. Slachthuizen krijgen tijd tot 1 februari 2024 om volledig over te schakelen naar en om operationeel te zijn met 1 van de 9 nieuwe of hernieuwde erkende indelingsmethoden. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt toezicht op deze omschakeling en op het correcte gebruik ervan.

De nieuwe formules voor de berekening van het % mager vlees werden gevalideerd via een certificeringsproef op basis van een steekproef van 164 weerhouden karkassen met een representatieve verdeling van de huidige slachtpopulatie op basis van geslacht, spier- en spekdikte. De afgekoelde karkassen werden met een CT-scan opgemeten en ter verificatie en correctie van de CT-resultaten werden 17 van deze varkens volledig manueel versneden volgens de Europese dissectiemethode.

Aandeel mager vlees zal dalen

Uit de versnijdingsproef kon worden afgeleid dat het aandeel mager vlees bepaald met de nieuwe formules zal dalen. Ook andere Europese lidstaten hebben reeds erkende formules op basis van de nieuwste Europese regels of plannen een versnijdingsproef in om dit te doen.

Voor meer details over het kader waarbinnen de erkenningen vernieuwd werden, de inhoud en uitwerking van de certificeringsproef, de erkende toestellen en een verklaring voor de daling van het aandeel mager vlees, verwijzen we graag door naar deze website.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken