Startpagina Veeteelt

Paintballschieten op wolf mag in Gelderland

De Nederlandse provincie Gelderland mag met een paintballgeweer schieten op één of meer te brutale wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om ze te laten schrikken. Dat heeft de rechter in Utrecht beslist.

Leestijd : 2 min

Een wolvendeskundige heeft volgens de rechtbank vastgesteld dat één of meer wolven daar afwijkend gedrag vertonen, dat een serieus gevaar kan vormen voor de openbare veiligheid. Dat weegt zwaarder dan het belang van het voorkomen van verstoring van de wolf, wat wettelijk verboden is. De provincie heeft voldoende aangetoond dat er geen goede alternatieven zijn voor schieten met een paintballgeweer, aldus de rechtbank.

Van schreeuwen of klappen schrikt de wolf niet genoeg en gebruik van pepperspray kan de ogen van het dier beschadigen. De rechter heeft nu een eindoordeel uitgesproken in de zaak tussen dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming en de provincie Gelderland. Eerder verbood de rechter de provincie om met een paintballgeweer op een wolf op De Hoge Veluwe te schieten, omdat er volgens de rechtbank sprake was van een onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd besluit. Nu Gelderland die tekortkomingen heeft hersteld, mag de provincie starten met schieten, aldus de rechtbank.

Veilig en effectief

Een wolvendeskundige heeft in opdracht van de provincie 14 waarnemingen van een wolf gedaan in het park. Er is een vrouwelijke wolf die uit zichzelf fietsers en wandelaars opzoekt en zich laat fotograferen. Deze wolf wordt steeds brutaler volgens de deskundige. Dat ze minder bang lijkt te zijn voor mensen wil niet zeggen dat ze niet agressief kan worden en mensen kan bijten, vindt ook een deskundige van de universiteit van Ljubljana in Slovenië, die ook is geconsulteerd. Of het steeds om dezelfde wolf gaat, is niet bekend.

Volgens de deskundigen is schieten met een paintballgeweer een veilig en effectief middel om de wolf te laten schrikken. Dat zou ook in het buitenland zijn gebleken.

De provincie Gelderland heeft volgens De Faunabescherming maar tot volgende week woensdag 1 februari de tijd om een eventuele probleemwolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe te vinden en het dier vervolgens te beschieten met een paintballgeweer. Op 1 februari loopt de ontheffing af die de provincie voor het paintballschieten heeft afgegeven. De Faunabescherming zal een nieuwe ontheffing die daarna nodig is, zeer kritisch bekijken en mogelijk opnieuw naar de rechter stappen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken