Startpagina Varkens

340 varkensboeren voor tweede varkenscall

Bij de tweede oproep om vrijwillig te stoppen met het houden van varkens stelden 340 varkenshouders zich kandidaat voor de steunmaatregelen. in de steunregeling die werd uitgewerkt voor . Het was al de tweede oproep terzake. Een eerste oproep in 2023 leverde 236 aanvragen op. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Leestijd : 2 min

Landbouwers konden tot vrijdag 19 januari 2024 een aanvraagdossier indienen bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor deze tweede varkenscall. Met 340 varkensboeren ligt het aantal aanvragen tijdens de tweede oproep hoger dan na de eerste oproep in. Ondanks de verbeterde marktcondities is er bij heel wat varkenshouders dus interesse om hun varkensstallen stop te zetten. 61% van de bijkomende aanvragers zijn afkomstig uit West-Vlaanderen.

1 jaar de tijd na aanbod VLM

De bedrijven die in aanmerking komen, zullen een aanbod ontvangen van de VLM. Als ze daar op ingaan, hebben ze 1 jaar tijd om hun activiteiten stop te zetten, de stallen leeg te maken en de stalinrichting te verwijderen, de omgevingsvergunning te laten aanpassen (schrappen vergunde dierplaatsen) en de stopzettingsvergoeding op te vragen.

In 2023 hebben alle bedrijven die tijdens de eerste oproep een aanvraag hebben ingediend, en die in aanmerking kwamen voor de steunregeling, een aanbod van de VLM gekregen. Een evaluatie van het aantal effectief stopgezette bedrijven van de eerste varkenscall is volgens minister Demir pas zinvol op 17 oktober 2024. Dit aantal ligt voorlopig nog laag (11) omdat de boeren hun laatste varkens nog moeten verkopen. Voor de tweede oproep zal de balans pas in 2025 opgemaakt kunnen worden.

Lagere drempel

Voor de opkoopregeling van varkens heeft de Vlaamse regering een budget voorzien van 200 miljoen euro. Omdat dat budget niet volledig werd besteed in de eerste oproep, was er ruimte om een tweede oproep te organiseren. De Vlaamse regering besliste om voor de tweede oproep de steunregeling uit te breiden door de drempel van de impactscore te verlagen van 0,5% naar 0,025%.

Door de lagere instapdrempel kwamen voor de tweede oproep 2.688 extra varkensbedrijven in aanmerking. Zij werden aangeschreven door de VLM, die instaat voor de verwerking van de dossiers, de berekening en de uitbetaling van de stopzettings- en slooppremie.

Deze opkoopregeling is één van de maatregelen uit het Stikstofakkoord van de Vlaamse regering om de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw te verminderen en de varkensstapel – met de bijbehorende ammoniakuitstoot- met 30% af te bouwen.

5-varkenscall-01-web

FIlip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken