Startpagina Veeteelt

Bite Back vraagt stopzetting van konijnenvleessector

Op het Operaplein in Antwerpen heeft dierenrechtenorganisatie Bite Back zaterdagmiddag 27 januari actie gevoerd tegen wantoestanden in de konijnenvleessector.

Leestijd : 2 min

Nadat in de week voorafgaand de actie op het Operaplein eerder gruwelbeelden vanuit een Vlaamse konijnenkwekerij publiek werden gemaakt, vraagt Bite Back niet minder dan de stopzetting van de industrie.

Zowel het lekken van illegaal verkregen beelden uit een kwekerij door activisten van Ongehoord als de actie van Bite Back vallen niet toevallig in de Week van het Konijn, een marketinginitiatief van de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Een misplaatst initiatief, menen de dierenrechtenorganisaties, dat het eten van konijnenvlees promoot tegen de dalende consumptietrend in. “We willen aantonen dat konijnen enorm lijden in de industrie”, zegt Anthe Lainé van Bite Back. “Ze worden met geweld getransporteerd, en er zijn veel zieke en gewonde konijnen. De beelden die deze week verspreid zijn, komen nota bene uit wat de VLAM ziet als de beste konijnenhouderij van het land. Als het daar al zo schrijnend is, zegt dat genoeg over de sector.”

Het sterftecijfer van konijnen in kwekerijen blijft ondanks tal van maatregelen voor betere leefomstandigheden erg hoog, argumenteert Bite Back nog. “Eén op 4 konijnen sterft vroegtijdig”, zegt Lainé. “De overgang van kooien naar parksystemen als methode om de konijnen te houden, heeft geen verandering gebracht. We vragen een sanering van de sector, en denken dat daar eigenlijk automatisch een verbod uit zal volgen omdat alternatieven voor de huidige systemen niet haalbaar zijn.”

Bite Back roept alvast de consument op om te stoppen met konijnenvlees te eten. “De consumptie zit al in een dalende lijn, en het zijn vooral nog oudere mensen die het eten”, stelt Lainé. “We vragen om in te zien dat de schattige dieren die je thuis in een hok hebt zitten, dezelfde zijn die in de industrie op dag 70 van hun leven worden geslacht.”

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken