Startpagina Economie

Export Belgisch varkensvlees naar China opgestart

Federaal minister van Landbouw, David Clarinval, en Herman Diricks (FAVV) woonden op 6 februari de verzending bij van een container met Belgisch varkensvlees van Westvlees in Westrozebeke naar China.

Leestijd : 2 min

Midden januari werd het Chinees importverbod op Belgische varkensvlees opgeheven tijdens een handelsmissie van premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Lahbib (MR) aan China. Dat was ingevoerd sinds 2018.

Ziektevrij van AVP sinds 2020

In september 2018 dook de Afrikaanse varkenspest (AVP) op in de provincie Luxemburg. Dankzij het doeltreffend werk van het FAVV (Voedselagentschap) samen met de Waalse regio en de Belgische varkenssector kon men voorkomen dat het virus varkensbedrijven besmette, maar de besmetting bij wilde zwijnen had wel een impact op de export.

Maar liefst 29 landen, waaronder China, stelden beperkingen in op de import van Belgisch varkensvlees naar hun grondgebied.

België is er als een van de weinigen in geslaagd om de ziekte uit te roeien op zijn grondgebied, en dit al na één jaar en dankzij de uitstekende samenwerking tussen het FAVV en de regionale autoriteiten. Eind 2020 verkreeg België zo opnieuw de ziektevrije status van de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE). Dit betekende dat de onderhandelingen met derde landen over de export van onze producten en de embargo’s konden worden opgeheven.

Embargo na 6 jaar opgeheven

In 2020 werd ook een medewerker van het FAVV aangesteld om als permanente vertegenwoordiger de Belgische ambassade in Beijing te vervoegen als gezondheidsattaché. Dit om de samenwerking met de autoriteiten ter plaatse te bevorderen en de onderhandelingen met China over de opening van nieuwe markten en de invoer van land- en tuinbouwproducten, in China te vergemakkelijken.

 Het FAVV heeft dit succes behaald na 4 jaar intensief samenwerken met de Chinese autoriteiten. Hierbij werden transparante gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van de situatie en de genomen maatregelen en werd deel genomen aan internationale studiebijeenkomsten over AVP. Daarnaast volgden intensieve onderhandelingen en ten slotte succesvolle bedrijfsinspecties in de Belgische varkenssector.

Jos Claeys, CEO van Westvlees (links), met minister Clarinval (rechts) en een vertegenwoordiger van de Chinese missie.
Jos Claeys, CEO van Westvlees (links), met minister Clarinval (rechts) en een vertegenwoordiger van de Chinese missie. - Foto: Westvlees

Export naar China opgestart

Momenteel kan het vijfde kwartier van het varken terug naar China geëxporteerd worden.

Volgens David Clarinval, federaal minister van Landbouw is dit een belangrijke dag voor de Belgische varkensindustrie! “Het is een primeur sinds de recente opheffing van het Chinese embargo. Dit is een grote overwinning voor onze boeren. De containers die op 6 februari vertrekken zijn het resultaat van een zeer goede samenwerking tussen de landbouworganisaties, het FAVV en het politieke niveau. In de moeilijke tijden die onze boeren vandaag doormaken, is deze hervatting van de export een echte verademing voor de hele varkensindustrie.”

Minister Clarinval, de heer Diricks (FAVV) en Jos Claeys van Westvlees bij de eerste container vanuit Westvlees richting China.
Minister Clarinval, de heer Diricks (FAVV) en Jos Claeys van Westvlees bij de eerste container vanuit Westvlees richting China. - Foto: Westvlees
 

Voor Herman Diricks, CEO van het FAVV is dit een nieuwe start: "Het agentschap besteedt bijzondere aandacht aan zowel het behoud van de Belgische exportmarkten als aan het aanboren van nieuwe markten. In 2023 heeft het FAVV 26 nieuwe exportmogelijkheden gerealiseerd.”

FAVV/AV

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken