Startpagina Veeteelt

Verbod op onverdoofd slachten niet in strijd met Europees Verdrag voor Rechten van de Mens

Het Vlaamse en Waalse verbod op het rituele slachten van onverdoofde dieren is niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dinsdag 13 februari geoordeeld.

Leestijd : 2 min

Volgens het Hof hebben de Vlaamse en Waalse autoriteiten een maatregel genomen die in beginsel gerechtvaardigd is, en kan doorgaan als proportioneel voor het nagestreefde doel, te weten de bescherming van het dierenwelzijn als element van de 'publieke moraal'.

Het Hof concludeert dan ook dat de Vlaamse en Waalse decreten geen inbreuk vormen op artikel 9 over de vrijheid van godsdienst of op het non-discriminatiebeginsel van artikel 14. Het Hof, dat waakt over de toepassing van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, sprak zich voor het eerst uit over de relatie tussen dierenwelzijn en de godsdienstvrijheid.

Decreet betwist

Verscheidene joodse en islamitische individuen en organisaties uit België, onder wie de opperrabbijn van Brussel en de Moslimexecutieve, waren naar Straatsburg getrokken om de decreten te betwisten. In september 2021 had ook het Grondwettelijk Hof al geoordeeld dat de verboden niet in strijd waren met de grondwet.

Sinds 2019 is in Vlaanderen en Wallonië een verbod van kracht op het onverdoofd slachten van dieren in het kader van religieuze rituelen. In het Brusselse gewest is dat niet het geval.

Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) betekent de uitspraak van het Hof dat nu niet alleen in Brussel, maar in héél Europa de deur openstaat voor een verbod op onverdoofd slachten. “We reiken nu de hand naar de geloofsgemeenschappen die het verbod aangevochten hebben. Laat ons nu deze bladzijde definitief omslaan en voortaan samen strijden voor meer dierenwelzijn”, besluit Weyts.

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia is verheugd. Voorzitter Michel Vandenbosch spreekt van “één van de mooiste dagen in mijn veertigjarige strijd voor de dieren”. Ook Vandenbosch wendt zich nu tot Brussel. “Sinds 1995 voert GAIA campagne voor een verbod op onverdoofd slachten. We kregen gelijk van de hoogste gerechtshoven. Nu zetten we de strijd voort in het Brussels Gewest dat geen enkele ernstige reden meer heeft om een verbod niet in te voeren.”

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken