Startpagina Economie

Vroege sojaoogst verwacht in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika is men alweer toe aan de nieuwe sojaoogst. De opbrengsten blijken in Brazilië lager dan vorig jaar, maar toen werd een recordoogst genoteerd. In het noordelijk halfrond zijn er onduidelijkheden over de tarwevoorraden.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 4 tot 6 (22 januari - 11 februari 2024).

Hoge tarwestock in Europa

Sinds de vierde week van het jaar ( 22-28 januari), toen de Europese tarweprijs nog 217 euro/ton noteerde, kende de prijs een voorlopig dieptepunt van 208 euro op 1 februari. Er zat een recordaantal verkopers of shortposities op de markt die op die dag wat afbouwden, maar zelfs dan nog bleef de ‘short’ historisch hoog. Nadien herstelde de prijs even richting 214 euro, om nadien terug te dalen naar 210 euro.

Het aanbod van tarwe in de fysieke markt is ruim voldoende. Raf Beyers: “De onrust in de Rode Zee hindert de export van granen vanuit de Zwarte Zee richting onder meer China. Hierdoor is er nog extra verkoopdruk richting West-Europa. Zelfs de daling van de euro tegenover de Amerikaanse dollar, die de Europese export aantrekkelijker kan maken, geeft de prijs van Europees graan dus geen steun. Indicatief is dat de EU nog circa 3 miljoen ton graan per maand zou moeten kunnen exporteren vanaf nu tot juni en dat Oekraïne en Rusland in dezelfde periode nog 5 miljoen ton per maand zullen exporteren. Blijft de prijsdruk dus aanwezig? De nieuwe tarweoogst zal alvast kleiner uitvallen door het kleiner areaal en ook de voorraden uit Oekraïne en Rusland zijn een keer eindig. Ook de verkopers kunnen door wijzigende weersomstandigheden of ander binnenvallend nieuws plots hun strategie omdraaien.”

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-maand-rapport van 8 februari zien we een heel lichte daling van de eindstocks tarwe en maïs tegenover vorige maand. “Het is dus een neutraal en seizoensmatig zelfs bearish rapport – dus met dalende trend – terwijl normaal gezien de stocks steviger dalen in deze tijd van het jaar.

Raf Beyers meent echter dat de cijfers van Rusland ongeloofwaardig zijn nadat deze al bijna 4 maanden hetzelfde zijn. “Het past in de oorlogsstrategie van Rusland. Ze geven hun situatie niet meer prijs – zelfs het United States Department of Agriculture (USDA) kan er blijkbaar geen analyse meer van maken. Ondertussen bombarderen ze Europa wel met hun export. De Europese tarwestock is momenteel zelfs 40% hoger dan een jaar terug. Dat betekent dat andere regio's (onder meer India) met lagere stocks moeten zitten, te weten dat de wereldwijde tarwestock 3,7% lager is dan een jaar geleden.”

Dalende maïsprijzen

De Europese maïsprijs bleef de voorbije 3 weken gestaag dalen van 186 euro/ton naar – in week 6 – nog 181 euro. “Ook in maïs zagen we op het 1 februari hetzelfde effect als bij tarwe. Hierdoor zakte de maïs even naar 178 euro. Een record aantal verkopers weegt op de markt, en zeker wanneer ze plots hun posities wat afbouwen. De maïsprijs is momenteel zeker aantrekkelijk voor kopers, met een notering die al 25 euro onder de langjarig gemiddelde prijs zit”, analyseert Raf Beyers.

De inzaai van de tweede maïsoogst in Brazilië loopt vlot. De conditie van Argentijnse maïs daalt evenwel door de recente hete weersomstandigheden van 95% naar 89% goed/excellent, wat nog altijd veel beter is dan vorig jaar, toen men maar aan 68% geraakte. China, een heel belangrijke wereldwijde importeur van granen, heeft onlangs het gebruik van nieuwe genetisch gemodificeerde maïsvariëteiten goedgekeurd in een poging om zijn internationale aankopen de komende jaren te kunnen verminderen.

Volatiele raapzaadmarkt

De markt van Europees raapzaad was weer heel volatiel de voorbije weken. “Zo piekte de prijs in week 4 nog naar 441 euro/ton, om nadien in een neergaande volatiele trend terug te dalen naar 414 euro in de eerste week van februari. Het volgt daarmee opvallend goed de trend van de Amerikaanse sojabonen. De druk op het sojabonencomplex door de aankomende Zuid-Amerikaanse concurrentie weegt ook op het koolzaad. Ook de voorspelling dat de Europese koolzaadoogst dit jaar zowat 7% lager zal uitvallen dan vorig jaar geeft geen enkele steun aan de prijs.”

Raapschroot is redelijk prijshoudend de laatste tijd. De krapte – toen sojameel nog te duur was – lijkt wel voorbij. Geopolitieke onzekerheden beïnvloeden de grondstoffen negatief. In 2024 worden nationale verkiezingen gehouden in 76 landen die de helft van de wereldbevolking omvatten. Dit vinden vele volgers heel spannend.

Sojaoogst is gestart in Zuid-Amerika

De stevige prijsdaling van sojabonen en sojameel die half november werd ingezet, is half januari toch wat tot stilstand gekomen. De prijs van sojameel is vanaf toen beginnen schommelen rond 364 euro/ton. Volgens het Wasde-rapport van 8 februari is de sojamarkt zeker bearish te noemen met een stijgende stock, de gestarte oogst in Zuid-Amerika en het terugvallen van de import van China.

In Brazilië verwacht men een ruim lagere opbrengst dan vorig jaar. De oogst, hier en daar al gestart, wordt nu al 6% lager ingeschat dan in de laatste prognoses. “Met deze inschatting is het nog altijd wel de tweede grootste oogst ooit na het record van vorig jaar”, verduidelijkt Beyers. “Men kan dat nu al goed inschatten, te weten dat in de regio Mato Grosso al bijna 40% geoogst is, wat 15% sneller is dan vorig jaar. Ook in de regio Parana is al zeker 25% binnen, wat de snelste oogst is sinds 2019. De hitte van december en de droogte hebben de planten zeker sneller doen afrijpen. Argentinië krijgt een goed oogst die naar verwachting het dubbele zal zijn van de misoogst van vorig jaar.

De moeizame Chinese economie en krimpende Chinese varkensstapel doen de vraag naar soja afzwakken.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken