Startpagina Bedrijfsnieuws

Bednar presenteert divers productnieuws

In een vorig artikel belichtten we de fabrikant Bednar. Hun invoerder voor de Benelux, Joskin DistriTech, liet de vakpers kennismaken met deze Tsjechische familieonderneming.

Leestijd : 3 min

Bednar zelf had voor dit jaar heel wat productnieuws te presenteren.

Nieuwe zaaicombinatie

Bednar presenteerde ons een uitgebreid lijstje met nieuwe machines voor dit jaar. We focussen hierbij vooral op de machines die voor onze regio van toepassing zijn. Zo is er allereerst de nieuwe Katara KN_S gedragen pneumatische zaaicombinatie. De rotoreg wordt bij een Italiaanse toeleverancier ingekocht en heeft 24 rotors met een onderlinge afstand van 25 cm. Bednar geeft aan dat zelf een rotoreg ontwikkelen te veel tijd zou kosten.

De gebruikte zaaibalk kan 15 cm onafhankelijk van de rotoreg opgetild worden en 2 secties zijn mogelijk, beide met een werkbreedte van maximum 3 m. De zaai-elementen staan op een parallellogram gemonteerd voor een goede bodemvolging. De bekende techniek waarbij 2 schijven een zaaigeul maken, wordt toegepast. Daarna volgen er een aandrukwiel en nog een toedekeg. De druk op het zaai-element kan tot 60 kg gaan en rijafstanden variëren van 12,5 tot 16,7 cm.

Deze zaaicombinatie kan geleverd worden met een zaadtank die in de fronthef van de tractor gemonteerd is, de SeedBox SB, met een inhoud van 1.600 l. Optioneel is deze uit te rusten met een vorenpacker onderaan de zaadtank. Opmerkelijk is dat de zaadtank beschikt over een aangebouwde arm aan de rechterzijde om ondersteuning te bieden aan de buizen die het zaadgoed naar achter transporteren. Bednar denkt hiermee een galant alternatief te bieden voor de steunarmen die op de tractor worden opgebouwd. Door hun innovatie is de zaaicombinatie sneller aan en af te koppelen.

Bednar ontwikkelde een nieuwe applicatie voor smartphones, genaamd Farm Link. Daarmee is het mogelijk om vanop afstand de zaaimachine te kalibreren. Deze mobiele toepassing gidst zijn gebruiker ook door het aanbod zaaddoseerrollen. Via een wifimodule wordt de smartphone gekoppeld aan de zaaimachine.

Links de dubbel geprofileerde schijf van Bednar,  rechts de klassiek  gekartelde.
Links de dubbel geprofileerde schijf van Bednar, rechts de klassiek gekartelde. - Beeld: Bednar

Nieuwe cultivatoren

Een andere nieuwigheid die zeker zijn plek kan vinden in onze regio is de gedragen 3 m brede Fenix FN tandencultivator. Deze is multifunctioneel en kan zowel een oppervlakkige stoppelbewerking realiseren als de bodem dieper gaan bewerken (tot 35 cm diepte). Deze cultivator biedt heel wat ‘vrije ruimte’ om aarde en gewasresten te verwerken. De chassishoogte bedraagt daarom 80 cm en de tanden kennen een onderlinge afstand van 93 cm van elkaar op dezelfde rij.

De nieuwe Fenix FN- cultivator kan oppervlakkig  of dieper  werken.
De nieuwe Fenix FN- cultivator kan oppervlakkig of dieper werken. - Foto: Bednar

Na 3 balken met tanden volgen er ofwel veertanden of schijven om de grond te nivelleren, vooraleer de looprol komt. Ook van deze bestaan er diverse types. Standaard wordt de Fenix FN-cultivator geleverd met een hydraulische instelling van de werkdiepte.

Een tweede nieuwe tandencultivator voor dit jaar die Bednar toonde, is de Versatill VO_L. Deze is er in een gedragen uitvoering met een werkbreedte van 5,8 tot 7,5 m. De machine leent zich vooral voor de zaaibedbereiding en speelt in op eventuele gewasresten van een vorige teelt die nog aanwezig moesten zijn. Daarmee is hij ook geschikt voor een oppervlakkige stoppelbewerking. Na 5 tandbalken volgt een rij met nivelleerplaten of een tandeneg. Vooraan deze cultivator kan nog een rol gemonteerd worden die gewasresten verkleint of eentje die een nivellerende werking uitvoert.

Uitbreiding gamma

De bestaande reeks Atlas en Swifterdisc getrokken of gedragen gamma schijveneggen van Bednar wordt dit jaar verder uitgebreid. Het gaat hier hoofdzakelijk om een uitbreiding van de mogelijke werkbreedtes, zowel naar boven als onder toe met een spreiding van 1,75 m tot 14,4 m.

De gemonteerde schijven hebben een diameter van 52, 54 of 62 cm en kennen 2 types van karteling. Ofwel is deze volgens de klassieke vorm of volgens een ‘agressieve’ uitvoering met een dubbel geprofileerde schijf.

Van de Swifterdisc komt er nu ook een XO_Profi-uitvoering met een werkbreedte van 6,25 of 7,25 m en met schijven van 52 of 56 cm diameter.

Bednar vestigde een wereldrecord met een schijveneg.
Bednar vestigde een wereldrecord met een schijveneg. - Foto: Bednar

Wereldrecord van bijna 24 uur

We kunnen nog meegeven dat Bednar vorig jaar met zijn getrokken schijveneg Swifterdisc XE18400 een wereldrecord vestigde. In Roemenië werd tijdens de zomer op een tarwe en koolzaadstoppel in een tijdspanne van 23 uur en 36 minuten maar liefst 769.36 ha bewerkt, en dit bij een gemiddelde snelheid van 21 km/uur. Daarbij werd een afstand van 450,7 km afgelegd door een John Deere-rupstractor en een 18,4 m brede schijveneg.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken