Startpagina Bedrijfsnieuws

Dubbele mijlpaal voor Lely met Vector-voersysteem

Lely viert een dubbele mijlpaal bij de familie van Leeuwe in Sint-Margriete. Daar werd afgelopen winter een geautomatiseerd voersysteem in gebruik genomen, de Vector.

Leestijd : 2 min

Op het melkveebedrijf Van Leeuwe LV werden de koeien al gemolken met 3 stuks A5-melkrobots van Lely en sinds februari worden de dieren gevoerd met het geautomatiseerde voersysteem Vector. Het was een dubbele feestelijke gebeurtenis voor Lely, omdat het namelijk de eerste modulaire voerkeuken in België is én de vijftigste voerkeuken die ze in samenwerking met ID Agro plaatsten.

Talrijke voordelen

Enkele jaren geleden hebben ID Agro en Lely samen een modulaire voerkeuken voor het Vector-voersysteem ontwikkeld, die inpasbaar is op vrijwel ieder bedrijf. De voordelen hiervan zijn talrijk, met als voornaamste voordeel een optimaal behoud van voer en een goede ventilatie en isolatie van de voerkeuken onder alle weersomstandigheden. Daarnaast is er een ruime opening voorzien om de voerkeuken gemakkelijk te vullen. Het is een compact en hoogwaardig ontwerp dat een vlot bouwproces mogelijk moet maken en dat de mogelijkheid biedt om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Arbeidsbesparing

De focus van de familie van Leeuwe was vooral gericht op arbeidsbesparing, vergroting van flexibiliteit, een hogere voerefficiëntie en op meer precisie in het voeren. Zo kunnen rantsoenen nu aangepast worden aan de verschillende diergroepen, wat veel mogelijkheden biedt om hierin nog verder te optimaliseren. Dankzij de constante beschikbaarheid van vers voer is de balans tussen voerinname en herkauwactiviteit verbeterd.

De koeien benutten de rantsoenen efficiënter; ze groeien beter en komen vaker naar het voerhek. Dat geldt ook voor dieren met een lage rangorde, aangezien die niet meer hoeven te concurreren bij het voerhek. Als het om gewenning gaat, is de familie van Leeuwe bijzonder tevreden. De koeien waren binnen een korte tijd gewend aan het voersysteem en melden zich graag bij het voerhek.

De beoogde tijdsbesparing en flexibiliteit zijn nu al merkbaar volgens de familie van Leeuwe. Voorheen waren ze dagelijks best lang bezig met het voederen. Nu vullen ze de voerkeuken om de 3 dagen bij en zijn daar dan 1,5 uur mee bezig.

Lely

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken