Startpagina Bedrijfsnieuws

De Lille licht nieuwigheden bij Merlo toe

De Italiaanse machinefabrikant Merlo, bij ons vooral bekend omwille van zijn ruim aanbod aan verreikers, viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Dat gaat gepaard met de introductie van enkele nieuwigheden die veel potentieel hebben voor ons land.

Leestijd : 5 min

De noviteiten in het Merlo-gamma verdienen een woordje toelichting. Daarom nodigde invoerder De Lille de vakpers uit op zijn bedrijfszetel in Lendelede.

De 60ste verjaardag van Merlo wordt in ons land van eind mei tot begin oktober gevierd met een roadshow die langs Vlaamse en Waalse dealers en beurzen trekt.

Nieuwe TurboFarmer 27.6

De nieuwe TurboFarmer 27.6 werd vorig jaar aangekondigd en konden we nu daadwerkelijk in de praktijk zien. Deze noviteit is gebaseerd op zijn ‘Panoramic’-broertje. Dat is een uitvoering die zich eerder leent tot de industrie- en bouwsector, terwijl de TurboFarmer-uitvoering ontworpen is voor landbouwtoepassingen.

Een verschilpunt is de overmaatse bandenmaat die de Turbofarmer standaard meekrijgt. Een gemeenschappelijk punt met de Panoramic-broer is de Kohler-motor, met een vermogen van 75 pk, en de transmissie, met een overmaatse 150 cc hydrostatische motor voor hoge koppel. De TurboFarmer-versie krijgt hier een Eco Power Drive elektronische aansturing mee. Deze is ‘slim’ aangestuurd en bereikt daardoor een nog hogere efficiëntie van de transmissie.

Een nieuw hydraulisch verdeelblok van het type Flow Sharing is toegepast op de TurboFarmer 27.6. Dit verdeelt de olie van de tandwielpomp met een indrukwekkend debiet en druk, om zo de mogelijkheid te bieden om 3 hydraulische bewegingen tegelijk te kunnen uitvoeren.

Nog een nieuwigheid is het ASCS- light veiligheidssysteem. Dat is een adaptief stabiliteitscontrolesysteem. Dankzij RFID-technologie herkent de verreiker of een schepbak of palletvork of een ander accessoire (aanbouwdeel) van Merlo wordt aangekoppeld. Dit is belangrijk om de verdere veiligheidsvereisten op af te stemmen. Een palletvork heeft immers andere vereisten en technische berekeningen om de veiligheid te waarborgen dan een schepbak.

Wat nog verschilt bij de TurboFarmer ten opzichte van de Panoramic-modellen, is de capacitieve elektronische joystick. Deze heeft een omkeerschakelaar en kan standaard 2 hydraulische functies bedienen.

De TurboFarmer 27.6 is 1,86 m breed, net iets hoger dan 2 m en net geen 4 m lang. Het eigen gewicht ligt rond de 4,85 ton. Deze verreiker tilt 2,7 ton, zoals de typeaanduiding meegeeft. Op 6 m hoogte (maximaal hefbereik) is dit nog 1,8 ton.

De TurboFarmer 30.7 heeft een zeer handige voertuigbreedte van slechts 2 m.
De TurboFarmer 30.7 heeft een zeer handige voertuigbreedte van slechts 2 m. - Foto: TD

TF30.7 en P30.7

Met de nieuwe 30.7-verreiker heeft Merlo opnieuw een model in haar gamma dat maximaal 2 m breed is, wat enorm handig is op menig boerenerf. Ook deze verreiker is er in Panoramic (P)-uitvoering, die zich eerder leent voor bouw- en industrietoepassingen, en in een landbouwversie, de TurboFarmer (TF).

De Panoramic-versie wordt geleverd met een 75 pk sterke Kohler-motor en een tandwielpomp voor de aandrijving van het hydraulisch systeem. De TurboFarmer komt met een krachtigere Deutz-motor met een vermogen van 101 pk en een hydraulische pomp met variabele cilinderinhoud. Deze biedt dan ook load sensing- en flow sharing-technologie.

Zowel de Panoramic- als de TurboFarmer-uitvoering zijn leverbaar met een standaardcabine of een verlaagde uitvoering voor een lage doorrijhoogte. Er is nog een derde optie, namelijk een geveerde cabine, die enkel leverbaar is bij de TurboFarmer.

Net als bij de eerder vernoemde nieuwe TF27.6, beschikken de nieuwe 30.7-modellen over het ASCS-light veiligheidssysteem en over RFID-technologie voor de automatische herkenning van aanbouwdelen. Met het optionele full ASCS-systeem kunnen er via een bedieningsscherm werklimieten van de machines ingesteld worden, kunnen er ook snelheden van het hydraulisch systeem fijn afgeregeld worden en wordt het beeld van de achteruitrijcamera weergegeven.

De 30.7-modellen hebben een machinebreedte van 2 m, een lengte van 4 m 51 en een hoogte die afhankelijk is van de gekozen cabine. Deze bedraagt respectievelijk 2 m, 2 m 12 of 2 m 21. Het bedrijfsgewicht bedraagt minstens 6,45 ton. De machine tilt 3 ton en de hefhoogte gaat net niet tot 7 m. Op die hoogte tilt hij nog 2 ton.

Met een werkkooi wordt de e-Worker-verreiker een elektrisch aangedreven en zelfrijdende  hoogtewerker.
Met een werkkooi wordt de e-Worker-verreiker een elektrisch aangedreven en zelfrijdende hoogtewerker. - Foto: Merlo

E-Worker met werkkooi

De e-Worker van Merlo is an sich geen nieuwe machine, maar kreeg een belangrijke nieuwigheid mee. Eind vorig jaar kwam voor deze elektrisch aangedreven verreiker een werkkooi (ook wel manbak of hoogteplatform genaamd) van waaruit je de machine kan besturen. In deze configuratie wordt de klassieke verreiker – een zelfrijdende hoogtewerker dus– elektrisch aangedreven.

Om de veiligheid te garanderen wordt bij de verplaatsing de snelheid gereduceerd, proportioneel gedoseerd gestuurd en zacht gewisseld tussen vooruit en achteruit.

Dit jaar komt er voor de e-Worker een lithiumbatterij beschikbaar. Ten opzichte van een loodzuuraccu heeft deze het voordeel dat ze minder onderhoud vergt, dat ze een hogere energiedichtheid heeft en dat ze sneller op te laden is. De komst van een lithiumbatterij is heel belangrijk voor Nederlandse gebruikers. Daar geeft de overheid een financiële stimulans voor dit type.

De e-Worker is beschikbaar in twee- of vierwielaandrijving. In het eerste geval zijn er 2 elektrische motoren die rechtstreeks op de reductoren van de voorwielen gemonteerd zijn. Bij de vierwielaandrijving komt er een extra motor voor de aandrijving van de achterwielen bij. Het voordeel daarvan is niet alleen dat er aandrijving op alle wielen is, maar dat ook het trekvermogen verhoogt van 2 naar 3 ton.

Of de e-Worker nu een twee- of vierwielaandrijving heeft , het sturen gebeurt in beide gevallen enkel op de achterwielen (zoals bij een vorkheftruck). Dit gegeven vloeit voort uit het ontwerp met de 2 elektrische motoren, rechtstreeks op de reductoren van de voorwielen. We kunnen nog meegeven dat de vierwielaandrijving een 40 cm grotere draaicirkel heeft en dat er 3 transmissietypes zijn (eco, normal en power).

De machine heeft een variabele hydraulische cilinderpomp (Load Sensing) aangedreven door een elektrische motor. Via de bedieningsjoy-stick kunnen 3 bewegingen van de hefarm tegelijk gemaakt worden.

Missie voor de toekomst

Ter gelegenheid van het persmoment werd nog kort stilgestaan bij het overlijden van de stichter, Amilcare Merlo, in 2022. Ondertussen werd het bedrijf overgenomen door 3 van zijn 5 kinderen. Deze hebben een duidelijke toekomstmissie uitgestippeld voor het bedrijf. De slogan van de firma was en is nog steeds: ‘Innovators by Tradition’. Daar willen ze volop gevolg aan geven. Voornoemde nieuwigheden besproken in dit artikel, geven hier uiting aan. Ook de nieuwste generatie van de familie Merlo draagt innovatie hoog in het vaandel.

Daar vloeit ook uit voort dat ze inzetten op naverkoopdiensten, zoals telematicaondersteuning (zie kaderstuk Merlo Mobility). Wat de productie betreft, is er de ambitie om naar 10.000 geproduceerde machines per jaar te gaan, aangevuld met 25.000 stuks aanbouwdelen (schepbakken, palletvork...).

Vorig jaar werkten er 1.700 medewerkers voor Merlo. Op 12 maanden tijd groeide dit aantal met 83 arbeidskrachten. Nog indrukwekkender is dat er de voorbije 5 jaar 371 medewerkers bijkwamen. Gedurende die periode nam de omzet met 55% toe. Indrukwekkend is de verkoopsgroei van 61% voor de accessoires of aanbouwdelen die Merlo kende de laatste 5 jaar.

Merlo produceerde vorig jaar zo’n 7.500 verreikers (alle gamma’s samen). Dat resultaat zou goed zijn voor een marktaandeel van 14,2% in Europa en van 8,6% wereldwijd. Volgens de fabrikant zijn ze marktleider in Italië, Zweden, Duitsland, Canada en in de Benelux.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken