Startpagina Bedrijfsnieuws

Protealis ontwikkelde nieuwe sojavariëteiten en breidt commercieel netwerk uit

Protealis, de Gentse ontwikkelaar van zaden en technologieën voor rendabele en duurzame eiwithoudende peulgewassen, kondigde op 22 maart de lancering aan van 4 nieuwe sojavariëteiten. De sojarassen van het bedrijf worden nu voor het eerst geregistreerd in Frankrijk en Duitsland.

Leestijd : 2 min

Protealis kondigde op 23 januari, na een financieringsronde die 22 miljoen euro opbracht, aan om zijn aanwezigheid in Europa commercieel uit te breiden.

Alle nieuw geregistreerde sojavariëteiten behoren tot de categorie van de heel vroege ‘000’-gewassen en zijn op maat gemaakt om te gedijen in het koudere, Noord-Europese klimaat. Dit sluit aan bij de missie van Protealis om peulgewassen te ontwikkelen en te vermarkten die beter zijn aangepast aan de Europese omgeving, waardoor lokale soja steeds meer zijn intrede vindt op nieuwe en snelgroeiende markten in Noord-Europa.

Hoog eiwitgehalte

De 4 nieuwe sojavariëteiten van Protealis (Pro Vesuvio, Pro Helicon, Pro Taranaki en Pro Jacinto) werden specifiek veredeld om zowel hoge opbrengst als ook een hoog eiwitgehalte te bekomen, ondanks het kortere (koudere) groeiseizoen in Noord-Europa. Dit zijn essentiële eigenschappen voor Europese boeren die willen overstappen van traditionele tussengewassen zoals koolzaad naar een duurzamer en meer winstgevend peulgewas.

De officiële rassenproeven in Frankrijk, België en Duitsland bevestigden deze verbeterde prestaties in opbrengst en/of eiwit in vergelijking met de commercieel relevante controles. De nieuwe rassen zijn een aanvulling op het bestaande soja-assortiment met Artemis en Hermes, die bij de lancering in 2021 onmiddellijk op kop stonden van de officiële rassenlijsten in België.

Voor Europese boeren

"We zijn verheugd om dit jaar niet minder dan 4 nieuwe sojarassen te introduceren, waaronder onze eerste registraties in Frankrijk en Duitsland. Voor deze strenge registratieprocedures moeten zowel hoge prestaties in veldproeven als de unieke karakteristieken van een ras aangetoond worden. De lancering van deze 4 sojavariëteiten toont dan ook duidelijk aan dat we een hoogwaardig productaanbod ontwikkelen voor Europese boeren. We zullen deze nieuwe variëteiten presenteren aan verschillende grote B2B-spelers in belangrijke groeiende sojamarkten, die op zoek zijn naar eersteklas sojavariëteiten voor zowel de humane voedings- als de diervoedermarkt", vertelty Benjamin Laga, CEO van Protealis.

Soja-areaal verdubbeld in Europa

Volgens Donau Soja, een onafhankelijke, non-profit belangenorganisatie in Europa, is het soja-areaal in Europa de afgelopen 10 jaar verdubbeld tot meer dan 5 miljoen ha in 2023. Peulgewassen als soja zijn een uitstekende bron van eiwitten voor zowel humane voeding als diervoeder. Soja kan duurzaam worden geteeld omdat het geen stikstofbemesting nodig heeft. Met hun draderig wortelgestel verbeteren peulvruchten de bodemkwaliteit en zijn ze een uitstekende aanvulling voor boeren in elke gewasrotatie en onmisbaar voor regeneratieve landbouw.

Gele erwt

Behalve soja blijft Protealis zijn veredelingsprogramma voor gele erwt verder ontwikkelen en investeert het in de ontwikkeling van ondersteunende technologieplatforms gericht op de voorspelling van bijvoorbeeld gewasopbrengst en -kwaliteit, gebaseerd op een combinatie van genetische fingerprinting en AI. Hierdoor kan het bedrijf de introductie van nieuwe en betere eiwithoudende gewasvariëteiten op de markt verder versnellen.

Protealis

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken