Startpagina Economie

Recordhoogte handelsoverschot voor Europese voedingsproducten in 2023

De Europese Commissie meldt in een recent rapport dat de handelsbalans in voedingsmiddelen van de EU een recordhoogte bereikte in 2023. De EU-export is 228,6 miljard euro waard en de EU-invoer 158,6 miljard euro in 2023, wat resulteert in een totaal overschot van 70,1 miljard euro. Dit is een stijging van 22% of 12,8 miljard euro ten opzichte van 2022.

Leestijd : 3 min

Dit positieve saldo is vooral te danken aan aanhoudend hoge prijzen voor EU-uitvoerproducten in combinatie met dalende wereldprijzen voor ingevoerde producten. De belangrijkste motoren van de EU-export waren graan- en zuivelproducten en wijn. Wat de invoer betreft, heeft de EU nog steeds een handelstekort in bepaalde productcategorieën zoals oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen, fruit en noten en koffie, thee, cacao en specerijen.

Met haar befaamde kwaliteit, concurrentievermogen en hoge diversificatieniveau blijft de Europese Unie wereldwijd de belangrijkste handelaar in agrovoedingsproducten, zegt de Commissie. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt de cijfers op X ‘een sterke weerspiegeling van de kwaliteit van de EU-producten en het concurrentievermogen van de EU-productie’.

Uitvoer

De export van voedingsproducten vanuit de EU behaalde een totaal van 228,6 miljard euro. Topbestemming voor deze producten is het Verenigd Koninkrijk (VK), goed voor 22% (51,3 miljard euro) van de export. De Verenigde Staten is het tweede belangrijkste exportland en pakte 12% van de koek in 2023. De EU-export van voedingsproducten naar de VS daalde wel, vooral door minder export van sterke drank en likeuren. China blijft op de derde plaats met 6% van de waarde van alle voedingsmiddelenexport van de EU. De uitvoer van varkensvlees daalde wel met 29% in 2023. De uitvoer van voedingsmiddelen naar Turkije en Oekraïne steeg in 2023, met 683 miljoen euro of 7% en 533 miljoen euro of 18% respectievelijk.

De Europese Unie voerde een waaier aan voedingsproducten uit. De top 3 producten vormen samen bijna 30% van de totale uitvoer van voedingsproducten in 2023. Het gaat om graan-, zuivelproducten, en wijn en producten gebaseerd op wijn.

De export van fruit-, noten- en groentebereidingen had de grootste stijging in waarde in 2023, met 1,3 miljard euro (12%) ten opzichte van 2022. Dit wordt gevolgd door de export van graanproducten met een stijging van 1,2 miljard euro (5%) en snoepgoed en chocolade. Die steeg vorig jaar met 1,2 miljard euro of 12%.

Invoer

De waarde van de invoer van voedingsproducten naar de EU daalde in 2023 met 7% naar 158,6 miljard euro. Dit had vooral te maken met de dalende prijzen van deze producten.

Invoerproducten komen in de eerste plaats van Brazilië, goed voor 11% van de EU-import van voedingsmiddelen in 2023 ook al daalde de invoer met bijna 3 miljard euro of 15% ten opzichte van 2022. Op de tweede plaats staat de VK (10%) en op de derde plaats Oekraïne. De invoer van dat land is goed voor 11,8 miljard euro of 7% van de totale EU-import van voedingsproducten. Over het algemeen is de invoer vanuit Oekraïne tegen het einde van het jaar bijna terug op het niveau van 2021, voor de EU-steunmaatregel waarbij de belastingen op invoer vanuit Oekraïne opgeheven werden.

In totaal vertegenwoordigde de top drie van herkomstlanden van de EU-invoer 28% van de totale invoer, terwijl de EU ter waarde van 1 miljard euro of meer invoerde uit 30 verschillende landen. Volgens de Commissie toont dit een goede spreiding van de Europese voedselimport over verschillende landen.

De grootste stijgingen waren te zien bij de invoer vanuit Turkije met een stijging van 999 miljoen euro of 18%, en Egypte met een stijging van 566 miljoen euro of 41%. De invoer vanuit Argentinië, China en Indonesië daalde het sterkst in 2023, met respectievelijk 2,3 miljard euro (33%), 1,5 miljard euro (15%) en 1,3 miljard euro (19%).

In 2023 bleef de EU in de eerste plaats de volgende 3 categorieën producten importeren, goed voor 40% van de totale EU-invoer van voedingsmiddelen: fruit en noten, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen en koffie, thee, cacao en specerijen. Deze categorieën vertegenwoordigen tussen 21 en 22 miljard euro, goed voor 13% tot 14% van de totale EU-invoer. De grootste waardestijgingen van de invoer in 2023 zijn voor tabaksproducten met een stijging van 1 miljard euro of 27%, en groenten met een stijging van 793 miljoen euro of 16% in waarde.

Directoraat-Generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling/ThD

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken