Startpagina Economie

Na 7 maanden van dalingen stijgen voedselprijzen weer

De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart gestegen, na 7 maanden op rij van dalingen. Plantaardige oliën, zuivel en vlees werden duurder, terwijl suiker en granen in prijs zakten. Dat blijkt uit de maandelijkse prijzenbarometer van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

Leestijd : 1 min

De voedselprijzenindex van de VN-organisatie, die maandelijkse veranderingen bijhoudt van wereldwijd verhandelde grondstoffen, steeg in maart met 1,1%. Tegenover een jaar geleden lagen de prijzen wel nog 7,7% lager.

Het waren deze keer vooral de plantaardige oliën die in prijs stegen, met 8% op een maand tot het hoogste niveau in een jaar. De graanprijzen daalden met 2,6% en de suikerprijzen met 5,4%, die laatste vooral omdat er in India en Thailand een hogere productie wordt verwacht.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken