Startpagina Bieten

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.

Leestijd : 2 min

De vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen en wordt hoofdzakelijk overgebracht door bladluizen als de groene perzikluis en de sjalottenluis. De symptomen worden ongeveer 6 tot 8 weken na de infectie zichtbaar. De vergelingsziekte kan minopbrengsten tot 40% tot gevolg hebben.

Zachte winter

Volgens het Franse ministerie van Landbouw zorgt de voorbije zachte winter voor een verhoogd risico op de vergelingsziekte bij (suiker)bieten. Het Franse Institut Technique de la Betterave (ITB) verhoogt de waakzaamheid en adviseert om de bietenopslag te vernietigen (het herschieten van niet-gerooide bieten). In laatste instantie adviseert het Franse instituut het gebruik van insecticiden.

De test met de kairomonen wordt opgezet door het bedrijf Agriodor en kan rekenen op een financiële steun van 314.000 euro. Er zullen verschillende vluchtige organische samenstellingen worden getest op hun effectiviteit om het gedrag van de bladluizen te beïnvloeden.

Nog meer veelbelovende bestrijdingsmogelijkheden

Voor Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw, past het grootschalige experiment om alternatieven te zoeken voor neonicotinoïden in een nationaal plan voor onderzoek en innovatie. Voor dit Franse plan werd reeds 7 miljoen euro uitgetrokken en voor de periode tot 2026 komt daar nog eens 4 miljoen euro bovenop. Behalve het denkspoor van de kairomonen zijn er volgens Fenseau voor de suikerbieten en andere gewassen nog meer veelbelovende pistes, zoals het opsporen van de broedplaatsen, het gelijktijdig telen van andere planten die de ziekte-overbrengers weghouden en genetische selectie.

FVDL

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken