Startpagina Bieten

Negen nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst

Op basis van de resultaten van de proeven aangelegd in 2022 en 2023 werden 9 nieuwe suikerbietrassen toegelaten op de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Leestijd : 1 min

Het gaat om 9 nieuwe suikerbietrassen in de volgende categorieën:

Rhizomanietolerante rassen: BTS 8735, Gerardia KWS, Nafissa KWS, Patrizia KWS.

Rhizomanietolerante rassen met tolerantie tegen het bietencystenematode: Brumby, Loredana KWS, Fionara KWS, ST Rotterdam.

Rhizomanietolerante rassen met tolerantie tegen Rhizoctonia solani: Rentabla KWS.

Het KBIVB (Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet – Tienen) voerde gedurende 2022 en 2023 de officiële rassenproeven uit in opdracht van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

De rassenproeven werden aangelegd in de Haspengouwse leemstreek te Bassenge, Petit Hallet, Oreye en Sauvenière; in Henegouwen in Luttre, Braffe, Briffoeil en Vellereille-les-Brayeux; in de zandleemstreek in Bossuit en Kluisbergen. De studie van nematodentolerante rassen werden bijkomend uitgevoerd op de besmette velden in Tongeren, Limont, Jandrain, Gingelom, Crisnée en Bierwart.

Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Lees ook in Bieten

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken