Startpagina Boerenprotest

Blokkades aan Poolse grensovergangen met Oekraïne opgeheven

Na maanden van blokkades door transporteurs en boeren zijn alle wegovergangen aan de grens tussen Polen en Oekraïne nu vrijgemaakt. Dat hebben Poolse douaneautoriteiten op maandag 29 april laten weten.

Leestijd : 2 min

“Alle grensposten kunnen worden overgestoken”, deelde Michal Derus, de woordvoerder van de douane van Lubin, mee aan AFP nadat de grenspost van Hrebenne tijdens de nacht van zondag op maandag werd vrijgemaakt. Ook andere grensposten gingen een voor een open na besluiten van lokale autoriteiten of demonstranten.

Derus liet weten dat ‘vanaf nu alle vrachtwagens zullen worden doorgelaten, behalve vrachtwagens die goederen transporteren waarop sancties van toepassing zijn’. Goederen onder het Poolse embargo, zoals graan, kunnen de grens dus nog altijd niet zomaar oversteken. ‘“Als vrachtwagens dat type product vervoeren, worden ze verzegeld en mogen ze alleen doorrijden om hun goederen verder door te voeren”, meldde hij.

Oekraïne is blij met het opheffen van de blokkades. “We zijn dankbaar aan het Poolse ministerie voor zijn constructieve werk om de grens te deblokkeren. We bedanken ook de beroepsverenigingen van beide landen”, schreef de Oekraïense minister van landbouw, Mykola Solsky.

De opheffing van de blokkades is volgens het Poolse ministerie van Landbouw het resultaat van onderhandelingen met de boeren. Ze komt ook nadat de Poolse overheid steun beloofde aan boeren die hun tarwevoorraden niet kunnen verkopen op de verzadigde markt. Solsky liet verstaan dat de bilaterale onderhandelingen tussen de ministeries van Landbouw van Polen en Oekraïne zullen worden voortgezet. Hij kondigde een nieuwe overlegsessie aan die zal plaatsvinden op 7 mei.

Poolse transportbedrijven en boeren blokkeerden al enkele maanden de grensposten aan de grens met Oekraïne om zo de oneerlijke concurrentie met het land aan te klagen die begon in 2022, toen de Europese Unie besloot de exportregels voor levensmiddelen uit Oekraïne in Europa te versoepelen. Dat verstoorde de Poolse landbouw- en voedselmarkt.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Advocaat Keuleneer: “Zolang we landbouw zien als noodzakelijk kwaad zal de rechtszekerheid niet verbeteren”

Stikstof Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als jurist op de teller, maar ook de opiniemaker in Fernand Keuleneer houdt graag een betoog, namelijk voor een klimaat waarin landbouw in ere wordt hersteld en waarin langetermijninvesteringen weer mogelijk worden. “Maar landbouw wordt nu gezien als iets schadelijks dat je tot een minimum moet beperken. Zo geraken we natuurlijk niet vooruit.”
Meer artikelen bekijken