Startpagina Edito

Edito: Ook voor boer moet je (levenslang) leren

De schooltijd – lang of kort, leuk of saai – is dikwijls een memorabele periode. Als jongere moet je dan ook voor het eerst belangrijke keuzes maken. Kiezen voor een landbouwgerichte opleiding is vandaag de dag geen evidentie meer.

Leestijd : 2 min

De langdurige onrust en onzekerheden in de landbouwsector dringen ook de schoolpoorten binnen. Terwijl het vroeger bijna een evidentie was dat je – willens nillens – als boerenzoon of -dochter in de voetstappen van je ouders trad, is dat vandaag de dag (bijna) niet meer het geval. Het zijn dan ook heel andere tijden dan pakweg een halve eeuw geleden. Niet dat er toen géén problemen waren, maar de gesprekken aan de keukentafel zullen vandaag de dag wel helemaal anders zijn.

Er zijn ook nu nog heel wat jongeren die op een boerenerf opgroeien en die dolgraag zouden willen boeren, maar zij – én hun ouders – twijfelen dikwijls of hun toekomst nog in de landbouwsector zal liggen…

Nochtans is en blijft het héél belangrijk dat er een mooie instroom aan leerlingen blijft bestaan in het landbouwgericht onderwijs. Onze toekomstige voedselproductie ligt immers (deels) in hun handen. En gelukkig tellen de scholen met een landbouwgericht aanbod ook nog heel wat inschrijvingen op alle studieniveaus. Deze scholen zijn er best wel trots op dat hun aanbod – momenteel met richtingen met ronkende namen als ‘Biotechnologische wetenschappen’ of ‘Agro- en milieutechnieken’ – ook aantrekkelijk is voor jongeren zonder enige roots in de land- of tuinbouw.

Ook voor bedrijven die actief zijn in de ruime agrosector is het landbouwonderwijs erg belangrijk. De zoektocht naar goed geschoolde en gemotiveerde werknemers binnen de sector is immers niet evident. Niet voor niets blijven deze gegeerde, pas afgestudeerden dikwijls op het stagebedrijf van hun schooljaren ‘plakken’.

Het gloednieuwe vacatureplatform voor de landbouwsector www.jobbo.be – een nieuwe website onder de vleugels van Landbouwleven - wil hieraan tegemoetkomen door een goede match te faciliteren tussen zoekende werkgevers en professionals op zoek naar een (nieuwe) job. Surf er zeker eens naartoe, misschien vind je wel de job of werknemer die je zoekt.

Ook in het naschoolse landbouwonderwijs staat de komende weken een en ander te gebeuren. Met de kennisportefeuille krijgt elke actieve land- en tuinbouwer binnenkort immers de kans om met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid (praktijk)opleidingen op maat te volgen. Met 2.000 euro in je portefeuille klinkt opnieuw leren – zelfs met minder leuke herinneringen uit je schooltijd – best aantrekkelijk, niet? Doen dus!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken