Startpagina Economie

Vlaming hoog op Nederlandse ranglijst

De Vlaamse topman van Vion Food Group, Francis Kint, is op plaats 25 geëindigd in de Agri Top 50, een jaarlijkse ranglijst van de 50 machtigste personen in de Nederlandse land- en tuinbouw. Volgens het magazine Boerderij dat de lijst opstelt, heeft Kint het jarenlang noodlijdende vleesbedrijf weer terug in de zwarte cijfers gekregen. Zijn voormalige baas, topman Hein Deprez van groente- en fruithandelaar en verwerker Greenyard Foods, staat op plaats 30.

Leestijd : 2 min

De Agri Top 50 voor meest invloedrijke personen in de Nederlandse land- en tuinbouw wordt aangevoerd door Dirk de Lugt, die als voorzitter van de raad van beheer van bietentelerscoöperatie Cosun het bedrijf met succes hielp voorbereiden op het quotumloze tijdperk. Daarnaast is De Lugt voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw die in 2015 werd opgericht als opvolger van het Productschap Akkerbouw. De organisatie probeert onder De Lugt gezamenlijk onderzoek en promotie voor de akkerbouw mogelijk te maken.

Vion, gevestigd vlakbij Eindhoven, behoort tot de grootste Europese producenten van varkensvlees en rundvlees. Kint staat sinds de zomer van 2015 aan het hoofd van Vion, dat in 2016 een netto-omzet realiseerde van 4,7 miljard en ook in België met de inkoop van varkens actief is. Het bedrijf telde ruim 11.000 werknemers en verwerkte in dat jaar bijna 310.000 varkens en bijna 18.000 runderen per week.

Het bedrijf wist door een spectaculaire reeks overnames in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk exponentieel te groeien, maar kwam tijdens de financiële crisis in zeer grote problemen. Het bedrijf, eigendom van boerenorganisatie ZLTO, ging langs de afgrond, werd meermalen dood verklaard en moest van haar geldschieters een kroonjuweel, de divisie die slachtbijproducten verwerkt, verkopen aan het Amerikaanse Darling International. Na enkele relatief snelle CEO-wissels wist het bedrijf onder Kint eindelijk in rustiger vaarwater te komen en weer de weg omhoog te vinden.

Afgelopen zomer kondigde Vion zelfs de overname van een Duits vleeswarenbedrijf aan en beloofde het de ZLTO weer van dividend te gaan bedienen. Kint is naast topman van Vion ook lid van de raad van commissarissen van Ardo, een Belgische leverancier van diepvriesgroenten, kruiden, fruit, pasta en rijst.

Voor zijn aantreden bij Vion was Kint actief als CEO van UNIVEG, een grote handelsonderneming in verse groente en fruit. UNIVEG is onderdeel van Greenyard Foods, dat ook onder meer diepvriesproducten maakt en dit jaar de grens van 4 miljard lijkt te doorbreken. Greenyard wordt geleid door Deprez, die op de ranglijst op plek 30 staat.

In Nederland nam Deprez in 2017 via zijn teeltbedrijf Farm Fruit Group in glastuinbouwbedrijf AC Hartman over, met de belofte het areaal flink uit te breiden. Het bedrijf is gevestigd in het Noorden van Nederland en is goed voor een omzet van circa 50 miljoen euro. AC Hartman mag zichzelf hofleverancier van Albert Heijn noemen. Albert Heijn is in Nederland goed voor een marktaandeel van ruim 30 procent, en is ook in Vlaanderen actief.

Lees ook in Economie

Zuivel behoudt sterke positie in de voedingsgewoontes van de Belg

Economie Net als bij de totale voedingsmarkt staat ook het thuisverbruik van zuivel onder druk door enerzijds de hoge inflatie en anderzijds het stijgend buitenshuisverbruik. In 2023 resulteerde dit in een lichte daling in het aangekochte zuivelvolume (-1%). Daarnaast gingen Belgen binnen de zuivelcategorie op zoek naar budgetvriendelijkere oplossingen door bijvoorbeeld meer private label-producten te kopen.
Meer artikelen bekijken