Startpagina Actueel

Elf EU-landen willen ontbossingswet herzien of verder uitstellen

Elf lidstaten van de Europese Unie vroegen op 26 mei de herziening van de Europese ontbossingswet (EUDR), of een nieuw uitstel van de toepassing ervan.

Leestijd : 2 min

Luxemburg en Oostenrijk namen het initiatief voor het document, dat ook door onder meer Italië werd ondertekend. België steunt het voorstel niet. De 11 indieners menen dat de eisen die worden gesteld aan de land- en bosbouwers te hoog blijven, of zelfs onmogelijk zijn om uit te voeren.

"De eisen zijn niet in verhouding met de doelstelling van de verordening, met name het tegengaan van de ontbossing daar waar die echt plaatsvindt", staat ook in de tekst, die op 26 mei wordt voorgesteld op de EU-raad van ministers van Landbouw in Brussel.

Landen met nulrisico

De lidstaten pleiten er ook voor om een categorie te creëren van landen met een nulrisico op ontbossing. Die zouden kunnen worden vrijgesteld van verplichtingen en controles.

De Europese Commissie maakte in de week van 19 mei nog haar classificatie van de landen bekend - hoog, standaard of laag risico - op basis waarvan bepaald wordt hoe streng de regels worden voor bedrijven in die landen. Alle EU-lidstaten kregen een label van laag risico, net als bijvoorbeeld de VS, China, Australië en Canada. Enkel Wit-Rusland, Rusland, Noord-Korea en Myanmar hebben een hoog risico.

De ontbossingsverordening, die de invoer verbiedt van een hele reeks (landbouw)producten die afkomstig zijn van gronden die sinds begin 2021 ontbost werden, had eind 2024 in werking moeten treden. Onder druk van lidstaten als Duitsland, internationale handelspartners en de bedrijfswereld werd de toepassing met een jaar uitgesteld, tot eind 2025.

Bewijzen via geolocatiegegevens

Door de verordening moeten bedrijven die producten als cacao, rundsvlees, soja, palmolie of hout invoeren, de traceerbaarheid ervan bewijzen via geolocatiegegevens die door de boeren worden verstrekt, in combinatie met satellietfoto's. Ook onze boeren zouden aan dezelfde administratieve vorowaarden moeten voldoen. Boerenbond klaagde eind vorig jaar aan dat Vlaamse veehouders bij elk rund dat ze naar het slachthuis laten afvoeren zouden moeten bewijzen dat dat rund niet gegraasd heeft op ontboste gronden. Meer daarover lees je hier.

De nieuwe regelgeving heeft geleid tot protest vanuit de sector van de agro-industrie en vanuit verschillende Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen, die zich zorgen maken over extra kosten voor boeren en bosbouwers. De nieuwe oproep om de verordening te herzien komt er op een moment dat tal van milieumaatregelen van de vorige Commissie-Von der Leyen worden herzien of teruggeschroefd.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken