Startpagina Bedrijfsnieuws

Maïs op de korrel bij Syngenta

Hoewel het bedrijf werd overgenomen door ChemChina, blijft innovatie in duurzaamheid en veiligheid nog steeds het stokpaardje bij Syngenta. Het zaad- en gewasbeschermingsbedrijf wil ook in 2018 de landbouwer voorzien van kwaliteit. Na doorgedreven rassenonderzoek kan Syngenta weer nieuwe rassen voorstellen. Met Vibrance heeft Syngenta een nieuwe zaaizaadontsmetting in maïs om de opbrengst nog op te krikken. In de ziektebestrijding van granen is het nieuwe molecule Solatenol vermeldenswaardig.

Leestijd : 5 min

Syngenta is al langer bekend als een van de grotere bedrijven in zaadveredeling en de ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen. Een moeilijke zaak in een tijd waarin Europa meer middelen afschaft dan toelaat. Het bedrijf blijft echter niet bij de pakken zitten en wil de landbouwer nog steeds zijn diensten en middelen aanbieden, die liefst nog beter zijn dan het jaar ervoor. Na heel wat laboproeven en veldproeven stelt Syngenta zijn silomaïsrassen voor, samen met enkele nieuwigheden in de gewasbescherming.

Maïs moet immers beschermd worden. In België kreeg de maïsteelt te maken met hoge piektemperaturen en onregelmatige neerslag, wat een nefast effect heeft op de opbrengst. Daarnaast worden de bemestingsnormen steeds strenger en moet met minder, meer verkregen worden. Ook is er sprake van waardplanten die ziekten kunnen overbrengen. Dit in combinatie met het verdwijnen van fungicide-zaaizaadbehandelingen, vergroot de nood voor nieuwe middelen. Syngenta formuleerde een oplossing in de vorm van een zaaizaadbehandeling ‘Vibrance’. Daarnaast is er met Solatenol een nieuwe molecule in de ziektebestrijding van de granen bijgekomen.

De rassen die Syngenta in de kijker zet, zijn voor een deel reeds bekende rassen: SY Amboss, SY Talisman, SY Gibuti, SY Kardona en SY Karthoun. Voor 2018 kon Syngenta ook enkele nieuwe rassen op hun naam zetten. Zo werden SY Skandik, SY Pandoras, SY Welas, SY Gordius en SY Energetic in het gamma opgenomen.

Verschillende van die rassen kregen het embleem ‘Powercell’ mee, wat verwijst naar een hoge voederwaarde en opbrengst. Sommige rassen zijn ook met Vibrance beschikbaar.

Gevestigde waarden

SY Karthoun: dit is een zeer vroeg silomaïs die visueel sterk is, met een mooie kolf. Verder kent het ras lage droogkosten. Als men kijkt naar de korrel en VEM heeft dit ras een mooi opbrengstcijfer.

SY Amboss : dit is ook een zeer vroege silomaïs dat een lang en massaal gewas vormt. Het ras scoort zeer goed qua opbrengst. In 2015 werd het ras voor het eerst getest en stond toen op nummer 1 in de voorlopige lijst. Op de normale lijst haalt het ook goede scores. In 2016 behaalde het een droge stof opbrengst (gehele plant) van 105,3 en in 2017 van 102,2. Als voederwaarde scoort het goed.

SY Talisman: dit is een vroeg massaal ras die het goed doet op de markt. “15% van de verkoop komt van SY Talisman”, klinkt het bij Syngenta. Het heeft zeer goede opbrengstcijfers, zowel voor silo als voor de korrel. Qua opbrengst staat het ras op de derde plaats, na SY Welas en Severeen. Het ras bewijst zich ieder jaar. Met zijn zetmeelgehalte van 37,5% scoort het ras zeer goed op voederwaarde. Ten slotte is het een gezond gewas met een goede stevigheid.

SY Telias: dit vroeg ras is bestemd als dubbeldoelras. Het ras werd het meest verkocht bij Syngenta. De droge stof opbrengst is opmerkelijk en ook heeft het ras een hoog aandeel in zetmeel. De VEM-opbrengst en en zetmeelopbrengst bedragen respectievelijk 99 en 110. “Als korrelmaïs draait dit ras al verschillende jaren mee als topper in financieel rendement op de Belgische markt”, klinkt het alsnog trots.

SY Gibuti (Powercell): dit halfvroeg én lang ras moet het vooral hebben van zijn massa. Het wordt gekenmerkt door een zeer hoge drogestof en energie-opbrengsten. De voederkwaliteit is goed. Het ras heeft een goede verteerbaarheid, maar die is niet vergelijkbaar met SY Skandik.

SY Kardona: dit ras deed het in 2017 goed in de verkoop, met een aandeel van 10% in de verkoop. Het is halfvroeg en vormt lange planten met een hoge kolfinplanting. Het is een massale maïs met een hoog opbrengstpotentieel.

Nieuwe rassen

SY Skandik (Powercell): dit is een ras met een vroege rijpheid. Het heeft een hoog opbrengstpotentieel. Volgens Syngenta is het top in voederwaarde: op VEM (103), verteerbaarheid en zetmeel deed het ras het goed. Het droge stof gehalte bedroeg 103. SY Skandik is met Vibrance beschikbaar. Het ras heeft een goede weerstand tegen builenbrand en rhizoctonia.

SY Pandoras: dit ras hoort tot de categorie vroeg-halfvroeg en wordt als opvolger van SY Madras beschouwd. Het ras creëert veel massa met een zeer goede verteerbaarheid, veel zetmeel en een zeer goed kolfaandeel. Het wordt gekenmerkt door een hoog opbrengstpotentieel: voor het eerste jaar in proef, in het voorlopig netwerk, behaalde het een opbrengst van 105,8. Het ras is met Vibrance beschikbaar.

SY Welas: dit vroeg tot halfvroeg silomaïsras doet het goed in België vanwege zijn mooie look: een massaal gewas is een eigenschap waar de landbouwer toch naar kijkt. Het heeft een zeer hoog opbrengstpotentieel: uit de resultaten van de proeven uit 2017 behaalde het ras 104,5 een mooie score. Het ras is het beste voor de productie van melk. Verder is de voederwaarde gemiddeld met veel zetmeel. Net als SY Amboss is het minder geschikt als korrelmaïs.

SY Energetic (Powercell): dit is een halfvroeg ras dat ook met Vibrance beschikbaar is. Het is een drieweghybride en het ras is lang, massaal en zeer gezond met een goed kolfaandeel. Het droge stof gehalte en de VEM zijn goed, maar het zetmeelgehalte is gemiddeld. Verder kent het een goede tolerantie tegen ziekten en legering.

SY Gordius (Powercell): dit halfvroeg ras is met Vibrance beschikbaar. Verder is het een stevig en gezond gewas en heeft het goede energie en VEM-opbrengsten. Het ras is vergelijkbaar met SY Energetic.

MaxiMaïs

Het mengsel van drie rassen werd vorig jaar gelanceerd en deed het goed. In plaats van een ‘goed gemiddelde’ in opbrengst te bekomen, geeft het mengsel net een meeropbrengst van 3% door de synergie van de juiste rassen. Door uitgeselecteerde rassen te gebruiken te gebruiken wordt ook een evenwichtige kuil verkregen.

Verder kwam het mengsel goed uit de storm van 12 september, terwijl sommige componenten een legeringsproblematiek hebben. Het mengsel bestaat in twee varianten: MaxiMaïs215 (vroeg) en MaxiMaïs235 (halfvroeg).

MV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken