Startpagina Economie

Malawi en België werken samen rond landbouw

De Malawische minister van Landbouw en Waterontwikkeling Joseph Mwanamveka is een hele week in ons land. Hij zal de hele week verschillende Vlaamse kenniscentra en landbouwbedrijven en -organisaties bezoeken. Dinsdagochtend toonde Vlaams minister-president Geert Bourgeois hem de REO Veiling in Roeselare.

Leestijd : 1 min

Vorige zomer trok minister Bourgeois op zending naar zuidelijk Afrika, waar hij onder meer ontvangen werd door de Malawische minister. De minister-president nodigde op zijn beurt Mwanamveka uit om Vlaanderen te bezoeken en te zien hoe er hier in gewerkt wordt rond landbouw en waterontwikkeling. Beide landen werken al tien jaar goed samen.

De minister-president nam Mwanamveka maandag ook mee naar de Last Post Ceremony in Ieper om hem te laten kennismaken met de geschiedenis van De Eerste Wereldoorlog. Dinsdag kreeg Mwanamveka dus de REO Veiling te zien, waar gedelegeerd bestuurder Paul Demyttenaere tekst en uitleg gaf over de coöperatieve en hoe landbouwers hier georganiseerd naar de markt kunnen gaan met hun producten.

"De tienjarige samenwerking tussen Vlaanderen en Malawi is zich doorheen de jaren gaan focussen op landbouw en voedselzekerheid, en meer specifiek op landbouwvoorlichting. Op die manier wil Vlaanderen de levenssituatie van de Malawiaanse gezinnen verbeteren en bijdragen tot duurzame economische groei en armoedebestrijding in het land. Als kleine, maar flexibele en innovatieve donor is Vlaanderen een sleutelactor in deze niche", klinkt het.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken