Startpagina Economie

Lokale producten verbinden Brussel en zijn boeren rondom de hoofdstad

De Groene Gordel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan samen voor de promotie van duurzame land- en tuinbouwproducten met het project ‘Brussel Lust’.

Leestijd : 3 min

Het startschot voor ‘Brussel Lust’ is vorige week gegeven via een netwerkevenement. Met dit ambitieuze project waarin Steunpunt Hoeveproducten, BioForum, Innovatiesteunpunt, de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de handen in elkaar slaan, willen ze duurzame land- en tuinbouwproducten in Brussel promoten.

Met haar 1,2 miljoen inwoners en vele duizenden pendelaars vormt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest immers de ideale afzetmarkt voor de producten van de vele actie land- en tuinbouwbedrijven in de Groene Gordel.

Bewust lokaal consumeren

Bewust consumeren, kiezen voor lokale producten, weten wat je eet en waar je eten vandaan komt… het wordt steeds belangrijker. Tegelijkertijd staan de boeren onder druk van veilingen en grote supermarkten, waardoor ze steeds minder een faire, leefbare prijs voor hun producten ontvangen.

Het Steunpunt Hoeveproducten, het Innovatiesteunpunt van Boerenbond en BioForum, met financiële steun van de Europese Unie, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant, zetten daarom gezamenlijk hun schouders onder het project ‘Brussel Lust’.

Begin maart kwam een diverse groep stakeholders, producenten, verwerkers, logistieke bedrijven en afnemers dan ook samen op een eerste netwerkmoment waar ze de vraag uit Brussel en het aanbod aan land- en tuinbouwproducten uit de Groene Gordel samenbrachten.

Actieve boeren rond Brussel

Monique Swinnen, gedeputeerde land- en tuinbouw van de Provincie Vlaams-Brabant, toonde aan wat de Groene Gordel te bieden heeft aan duurzame land- en tuinbouwproducten, recht van bij de boer.

Op een boogscheut van onze hoofdstad telt ze immers 1.500 land- en tuinbouwbedrijven waarvan er bijna 300 actief zijn in de Korte Keten. Zij zorgen voor een gevarieerd aanbod duurzame levensmiddelen die voor een (groot) deel rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Groenten, fruit en aardappelen blijven traditionele hoogvliegers in de Korte Keten, maar ook zuivel, witloof en verwerkte groenten en fruit scoren goed in de Groene Gordel.

30 % tegen 2030

Korte Keten is ook een belangrijk onderdeel van de Brusselse ‘Good Food Strategy’, legde Elisabeth Taupinart, vertegenwoordigster Brussel Economie en Werkgelegenheid Dienst Landbouw, uit.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil dat 30% van alle groenten en fruit aangeboden in Brussel tegen 2030 van duurzame oorsprong zijn: lokaal, korte keten of bio. Hoewel de Brusselse markt in de praktijk nog vaak onontgonnen terrein is, zijn er toch al enkele pioniers die de stap hebben gezet. “Alles komt terug, onze grootouders brachten vroeger ons witloof via de spoorlijn Mechelen – Brussel tot bij de Brusselaar, nu doen wij hetzelfde, maar via een website, Facebook en een distributeur”, geeft een hoeveproducent uit Weerde aan.

Historische barrières wegwerken

Ten slotte presenteerde Ann Detelder, coördinator van het Steunpunt Hoeveproducten, het project ‘Brussel Lust’ als mogelijke hefboom voor verbinding.

De projectpartners organiseren vormingstrajecten voor boeren die met een korteketenactiviteit willen starten of deze willen professionaliseren, willen omschakelen naar bio of innovatief aan de slag willen. Het project loopt nog tot juni 2019.

Ann Detelder lichtte al een tipje van de sluier: “Na dit geslaagd startmoment willen we de schwung erin houden. De volgende stappen zijn het uitklaren van het logistieke vraagstuk, en afnemers en producenten samenbrengen via de organisatie van onder meer smaakbeurzen en de intensieve begeleiding op vraag van individuele bedrijven. Op die manier willen we de land- en tuinbouwers in de Groene Gordel nieuwe marktkansen geven en willen we het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mee ondersteunen in het halen van hun ‘Good Food Strategy’ doelstellingen. Samenwerking loont en betekent voor zowel boer als stedeling een meerwaarde’’.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken