Startpagina Akkerbouw

Volg gele roest en bladseptoria op in tarwe

Deze week werden door het Landbouwcentrum Granen en partners op 26 waarnemingspercelen (rassenproeven, ziektebestrijdingsproeven en praktijk-velden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarweop het onbehandeld gewas.

Leestijd : 1 min

De wintertarwe bevindt zich deze week bij iets meer dan de helft van de percelen in het stadium 37 (voorlaatste blad, top laatste blad zichtbaar). Bij ongeveer 1 op 3 waarnemingen bevindt de wintertarwe zich nog in het stadium 33 (3e knoop) en bij 9% van de waarnemingen nog in het stadium 32 (2e knoop).

Oogvlekkenziekte komt algemeen weinig voor. Op de meeste percelen heeft de wintertarwe het stadium 3e knoop bereikt en is een verdere opvolging niet nodig.

Witziekte wordt in het algemeen nog steeds weinig waargenomen maar kan lokaal sterk aanwezig zijn.

Bladseptoria breidt verder uit naar de bovenste bladlagen. Wanneer het definitieve voorlaatste en laatste blad aangetast zijn, kan een behandeling nodig zijn. Zeer gevoelige rassen moeten nu zeker goed opgevolgd worden om al of niet een fungicidebehandeling in te zetten!

Gele roest werd opnieuw veel waargenomen en verspreidt zich verder. Bij verschillende percelen/rassen is een behandeling noodzakelijk. Vooral zeer gevoelige rassen én vooral in de kustpolder moet de gele roest van zeer nabij opgevolgd worden om al of niet een fungicidebehandeling in te zetten! In de kustpolder slaat de gele roest immers verder toe vooral op de gevoeligste rassen!

Bruine roest werd voorlopig slechts in beperkte mate waargenomen.

TD naar LCG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken