Startpagina Akkerbouw

Bemesting na zonsondergang wordt gedoogd, verbod op zon- en feestdagen blijft gehandhaafd

Nachtelijk bemesten zal tot 15 juni gedoogd worden, meldt de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op vrijdag 26 april in een persbericht. Hiermee gaat Demir maar gedeeltelijk in op de vraag van Boerenbond, ABS en Bioforum om het verbod om op zon- en feestdagen en na zonsondergang te bemesten tot half juni op te schorten.

Leestijd : 3 min

Normaal gezien verbiedt het Mestdecreet om meststoffen op te brengen op zon- en feestdagen (uitgezonderd voor kunstmest) en voor zonsopgang en na zonsondergang. Zo moet geur- en geluidshinder op vrije dagen beperkt worden. Inzaaien van gewassen mag dan weer wel uitgevoerd worden, omdat het niet voor deze hinder zorgt.

De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft op vraag van een aantal landbouworganisaties de Mestbank gevraagd om tot 15 juni nachtelijk bemesten te gedogen en geen actieve controles uit te voeren op het verbod om ‘s nachts te bemesten. Het verbod op bemesten op zon- en feestdagen blijft wel gelden, met uitzondering voor kunstmest.

“Op die manier komen we op een redelijke wijze tegemoet aan de situatie waarin onze landbouwers zitten, maar blijven we de geur- en geluidshinder tot een minimum beperken op zon- en feestdagen”, aldus Demir, die de beslissing neemt op advies van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Nat voorjaar

De natste lente van de eeuw zorgt er immers voor dat landbouwers maar een korte tijd hebben om te bemesten. De tijdelijke gedoogmaatregel moet boeren meer speelruimte geven, maar tegelijk de maatschappelijke hinder beperken. “De hinder bij nachtelijk opbrengen is vaak beperkter, zeker wanneer het gaat over bemesting van meer afgelegen percelen”, aldus de woordvoerder van Demir in een persbericht.

Het Algemeen Boerensyndicaat, een van de landbouworganisaties die vroeg om de tijdelijke versoepeling, reageert tevreden. “Het zal landbouwers toelaten de werkzaamheden zo vlot als mogelijk te laten verlopen zodra het mogelijk wordt. Het barre voorjaarsweer heeft tot nu toe weinig ruimte gelaten om de bodem te bewerken en onze gewassen in de grond te krijgen. Deze rationalisatie van de uitrijregels, al is ze maar tijdelijk, zal bij veel landbouwers echt wel welkom zijn”, aldus beleidsmedewerker Mark Wulfrancke.

De tijdelijke verruiming van de bruikbare uren passen zelfs ‘perfect in de geest van het gevoerde beleid’, zegt Wulfrancke: “In het kader van het 4J- principe is het van belang dat bemesting zoveel mogelijk plaatsvindt op het moment dat gewassen erom vragen (Juiste tijdstip) en dat is in het voorjaar. Uiteraard zijn ook de andere ‘J’s’ van belang bij deze versoepeling: juiste dosis, juiste techniek en juiste mestsoort.”

Andere bepalingen Mestdecreet blijven gelden

Het kabinet van de minister waarschuwt wel dat andere verboden van de mestwetgeving nog steeds van kracht zijn. “Het spreekt voor zich dat het nachtelijk opbrengen van meststoffen niet als excuus mag ingeroepen worden om een overtreding op de andere bepalingen van de mestregelgeving goed te praten. Ook bij nachtelijk bemesten moet men de nodige voorzichtigheid aan de dag zal leggen om de naleving van deze bepalingen in functie van de milieu- en waterkwaliteitbescherming te garanderen.”

ThD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken