Startpagina Melkvee

Van ideaal opgevolgd vaarskalf naar een fittere, productievere en efficiëntere koe?

In de melkveehouderij moet een jonge vaars - als alles goed gaat - in theorie op 24 maanden niet alleen fit en volgroeid zijn, maar ook al een eerste keer afkalven. In de praktijk blijkt die termijn niet te worden gehaald. Onderzoekers van ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve zijn daarom gestart met het VLAIO-traject JongLeven.

Elke maand dat het jongvee langer nodig heeft om een productieve koe te worden is ‘een te vermijden kost.’ Het nieuwe project gaat over de verbeterde opfok van de vaarskalveren. “Door verschillende regimes en rantsoenen tijdens de opfokperiode te vergelijken naar prestaties op vlak van eerste afkalving, melkgift, penswerking en langetermijngezondheid van de volwassen koe zullen we conclusies kunnen trekken over een optimalere levensproductie” zegt onderzoeker Sabrina Curial van ILVO.

Een gemiddeld...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken