Startpagina Actueel

Handelsverdrag roept vragen over soevereiniteit op

In het Vlaams Parlement gingen diverse sprekers met volksvertegenwoordigers in discussie over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De conclusie: het voor met name de Belgische vleessector gevaarlijke verdrag helpt de economie een klein beetje, maar roept ook vragen op over soevereiniteit.

In oktober 2016 werden de EU en Canada het eens over een vergaand handelsverdrag. Vooral door de landbouw gedragen Waals verzet werd uiteindelijk opgegeven. Bijna een jaar later ging het verdrag voorlopig in. Op dit moment hebben 10 van de 28 lidstaten van de EU het verdrag met Canada geratificeerd. Het verdrag helpt kortweg gezegd de zuivel en de groente- en fruitexport, maar kan de vleesvee- en varkenshouderijsector in België hard raken. Voor hen is er nog altijd hoop. Zolang het verdrag, CETA genoemd, niet is geratificeerd, kan het niet definitief ingaan....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken