Startpagina Economie

Amerikaanse landbouw ziet export naar China instorten

De handelsoorlog tussen de VS en China kan ertoe leiden dat de Amerikaanse landbouwexport naar China in waarde met 40% zal dalen. Dat schrijft de Chinese academie voor agrarische wetenschappen (CAAS) volgens persbureau Bloomberg op haar officiële Wechat-account. Wechat is een Chinese combinatie van Whatsapp en Facebook. Als China minder Amerikaans product koopt, moeten de Amerikanen het op alternatieve markten kwijt.

Leestijd : 2 min

De VS en China zijn verwikkeld in een handelsconflict. De VS vindt dat China haar markten verder moet openen en intellectueel eigendomsrecht moet beschermen. De VS heeft heffingen op onder meer Chinees staal ingesteld. Andersom heeft China importheffingen ingesteld of verhoogd op onder meer landbouwproducten uit de VS. Het is voor de EU enerzijds voordelig omdat het wellicht in plaats van de Amerikanen kan gaan leveren. Tegelijk zal het Amerikaans product mogelijk voor dumpprijzen haar weg naar andere markten vinden, met algehele prijsdruk tot gevolg.

De Amerikaanse export van rundvlees, granen, soja en katoen zou volgens een simulatie van de organisatie zelfs 50% kunnen dalen. De prijs van geïmporteerde sojabonen kan door de maatregelen met 5,9% toenemen terwijl importkatoen 7,5% duurder kan worden. Voor andere landbouwproducten is het effect veel kleiner.

China zou volgens de rapporteurs meer product kunnen kopen van landen die behoren tot de “Nieuwe zijderoute”, zoals Rusland en een serie Zuidoost-Aziatische landen. Vooralsnog zijn het vooral Rusland en Brazilië die meer product leveren. Rusland zag haar sojabonenexport naar China in het afgelopen seizoen dat eindigde in mei verdrievoudigen. Het land wordt daarbij ook geholpen door de zwakke roebel.

Volgens her rapport is het oplossen van het handelsdispuut via onderhandelingen nog altijd voor beide partijen de beste piste. De consumptie van vooral dierlijke eiwitten groeit snel in China. De veehouderij is daardoor snel gegroeid maar het land kan onvoldoende veevoer zelf produceren. De VS is normaliter hofleverancier van sojabonen en maïs.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken