Startpagina Veeteelt

Dierenleed veroorzaakt door activisten staat haaks op inspanningen sector

FEBEV alsook zijn leden veroordelen de overdreven hardhandige manier waarop activisten van 269 Libération Animale vandaag bij exportslachthuis DEBRA in Tielt tewerk gingen. Tijdens de actie verwondden de activisten een dier en negeerden ze elke vraag tot dialoog met het slachthuis.

Leestijd : 2 min

Het afgelopen jaar ondernam de hele sector grote stappen om meer aandacht voor dierenwelzijn door te voeren. Daarvoor ontwikkelde de sector als structurele oplossing een convenant. Dat werd door alle FEBEV leden onderschreven in een charter. De inval van de activisten vanochtend veroorzaakte onnodig dierenleed waarbij enkele dieren zich verwondden.

De sector betreurt dat een organisatie die in de naam van dierenwelzijn handelt, dieren op hardhandige manier onnodig leed bezorgt.

“Dierenwelzijn is een topprioriteit in onze sector”, zegt Michael Gore, Gedelegeerd Bestuurder van FEBEV. “Het afgelopen jaar namen we enkele zeer grote maatregelen om hiervoor zeer structurele oplossingen te vinden. Het is dan ook schokkend dat er een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt. Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn noch met activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden. Onze sector staat steeds open voor dialoog zodat we in bilateraal overleg een oplossing kunnen vinden. We hopen dat minister Weyts deze daad ook mee veroordeelt en dat dit soort acties niet ongestraft voorbijgaat.”

FEBEV volgt de actie nauw op de voet zal samen met de onderzoekers en experten dierenwelzijn van de KUL en Thomas Moore Hogeschool een analyse maken van het onnodig dierenleed dat door deze actie veroorzaakt werd.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken