Startpagina Economie

Prijzen melk en granen in juni gedaald

Internationale prijsquoteringen voor granen en zuivel zijn, na maandenlang gestegen te zijn, in juni gedaald. In juni daalde ook de prijs van plantaardige oliën, terwijl voor suiker en vlees lichte prijsstijgingen genoteerd kunnen worden. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex die de VN publiceert.

Leestijd : 3 min

De wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO, houdt maandelijks internationale prijzen voor agrarische grondstoffen bij. In de totale index zijn de grondstoffen gewogen naar belang in het dieet en uitgavenpatroon. De index beweegt al het hele jaar tussen 170 en 180 punten waarbij het gemiddelde van de periode 2002-2004 als basis (100) is genomen.

Granen

Graan vervult een spilfunctie en geeft vaak de richting aan van meerdere grondstoffen. In juni daalde de graanprijs met 3,7% ten opzicht van mei. De daling volgt op vijf maanden van prijsstijgingen. De prijs ligt hierdoor nog altijd 8% boven het niveau van een jaar eerder. De daling in juni is zichtbaar en is het gevolg van slechtere prijzen voor zowel tarwe als maïs. De achterliggende oorzaak: spanningen tussen landen, die mogelijk leiden tot minder handel. Het meest in het oog springt de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China. Als we kijken naar de velden zelf, dan zien we door ongunstig weer de oogstramingen naar beneden bijgesteld worden, wat normaliter prijzen opdrijft.

Plantaardige oliën

Weinig verrassend leiden de spanningen ook tot lagere prijzen voor plantaardige oliën. Hier bedraagt de maandelijkse daling 3%. China is met afstand de grootste importeur van soja wereldwijd en stelt importheffingen in als vergelding voor Amerikaanse heffingen op onder meer Chinees staal. De VS levert traditioneel de meeste soja aan China, terwijl Brazilië en Argentinië zich richten op de EU-markt.

Als de Amerikanen in China minder welkom zijn, neemt de concurrentie op het beleveren van bijvoorbeeld de EU toe. Voor de veehouderij in de EU is dat gunstig, want die kan dan lagere veevoerprijzen verwachten. Daar komt nog bij dat in de EU en Oekraïne meer zonnebloemolie wordt geproduceerd dan verwacht. Anders dan bij de granen het geval is, zit de markt voor plantaardige oliën al even in het slop. Het is nu de vijfde maandelijkse prijsdaling op rij. De prijsindex voor plantaardige oliën ligt nu op het laagste niveau in bijna 2,5 jaar.

Zuivel

De zuivelprijs is in juni met bijna 1% gedaald ten opzichte van mei. Net als bij de granen volgt de daling na maanden van prijsstijgingen. De teruggang in juni was vooral het gevolg van lagere prijzen voor kaas, want de prijs van magere melkpoeder is gestegen en de prijs van volle melkpoeder is gelijk gebleven. De kaasprijs staat onder druk omdat zowel in de EU als in de VS meer kaas beschikbaar is gekomen voor de export.

Suiker

De suikerprijs is in juni met 1,2% gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het betreft de eerste maandelijkse prijsstijging na zes achtereenvolgende maanden met dalingen. De oorzaak ligt in aanhoudende droogte in Brazilië, dat zowel de grootste producent als exporteur van suiker is. Wat de prijs ook zeker opdrijft, zijn rapporten dat steeds meer suikerriet in Brazilië wordt gebruikt voor het maken van bio-ethanol.

Vlees

De vleesprijs ten slotte bleef ongeveer gelijk maar ligt nog altijd 3,3% achter in vergelijking met juni 2017. De vraag naar varkensvlees in de EU was goed te noemen, met als gevolg dat de prijs wat steeg. Ook de prijs van schapenvlees steeg terwijl de rundvleesmarkt verpest wordt door de grote hoeveelheid rundvlees die Australië op de markt bracht. De ruime exportbeschikbaarheid van Braziliaanse kip duwt dan weer prijzen voor pluimveevlees omlaag.

JCB

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken