Startpagina Economie

Regering VS trekt verbod neonicotinoïden in

De Amerikaanse regering heeft een einde gemaakt aan de maatregel waarmee in de natuurgebieden het gebruik verboden werd van pesticiden - de zogeheten neonics - die verantwoordelijk zouden zijn voor de achteruitgang van de bijenpopulatie. Dat melden verschillende internationale media zaterdag. Ook wordt de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen mogelijk gemaakt in tientallen beschermde natuurgebieden waar aan landbouw mag worden gedaan.

Leestijd : 2 min

De afschaffing van het verbod op neonicotinoïden werd meegedeeld in een memo van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service, schrijft The Hill. In de tekst worden meer dan vijftig natuurgebieden genoemd waar de nieuwe regeling voortaan van kracht is. De regering-Trump maakt daarmee een maatregel ongedaan die vier jaar geleden nog door zijn voorganger Barack Obama werd ingevoerd.

Het verbod op neonicotinoïden werd destijds ingesteld omdat de pesticiden verantwoordelijk zouden zijn voor een forse achteruitgang van het bijenbestand. Ook vlinders en andere bestuivers zouden door het gebruik van de pesticiden bedreigd worden Daarnaast wordt in diezelfde natuurgebieden voortaan ook de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen toegelaten. Greg Sheehan, vicedirecteur van de Fish and Wildlife Service, zegt in een reactie dat het gebruik van de genetisch gemanipuleerde gewassen moet bijdragen tot een "maximalisering van de productie".

De pesticiden zouden dan weer vereist kunnen zijn "om de nodige landbouwactiviteiten uit te voeren". Hij benadrukt dat het opheffen van het verbod niet betekent dat de pesticiden en de ggo's voortaan in al die natuurgebieden gebruikt worden. Voortaan zal het gebruik ervan "geval per geval" bekeken worden.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken