Voeding bevat minder suiker dan 5 jaar geleden

Dominique Michel (l, Comeos) en Jean Eylenbosch (r, Fevia) flankeren federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (open VLD).
Dominique Michel (l, Comeos) en Jean Eylenbosch (r, Fevia) flankeren federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (open VLD). - DC

De sector maakt zich sterk dat er minder suiker, verzadigde vetten en zout, en méér vezels en volkoren granen in haar voedingsproducten zitten. Ze heeft de cijfers om dit te staven. “Op vijf jaar tijd zit er gemiddeld 5,8  % minder suiker in ontbijtgranen, 13  % meer vezels en 24,5  % meer volkoren granen. Daarmee overtreffen we de vooropgestelde doelstelling van 4  % minder suiker, 5  % meer vezels en 8,5  % meer volkoren granen”, illustreert Dominique Michel, CEO van Comeos.

Langzaam maar zeker

Hij gaat verder met de zuivelproducten: “Daar halen we een globale reductie van 3,8  % toegevoegde suikers ten opzichte van 2012, meer dan de beoogde reductie met 3  %.” Ook in frisdrank vind je nu minder suiker terug (-7  %, meer dan doel van -5  %), net als in plantaardige zuivelalternatieven (-18  %, terwijl maar -4  % was vooropgesteld). Voor vleeswaren, aardappelproducten enzovoorts staan geen cijfers voorop, maar leden van Fevia en Comeos nemen wel initiatieven. Die vindt u op www.convenantevenwichtigevoeding.be.

Alleen chocolade presteert minder. Het vetgehalte daalde met 1,2  %, terwijl de sector op een daling met 2,5  % had gerekend. “Van chocolade geniet je met mate”, vergoelijkt minister De Block. “Het valt ook niet mee de samenstelling van een product te veranderen, zonder dat de smaakbeleving teveel gaat afwijken. België is geen eiland. Hier zijn producten uit de hele wereld beschikbaar. Daarom is een langzame, maar zekere aanpak het beste”, valt Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia, bij. Chocolade is niet toevallig een belangrijk exportproduct.

Dalende trend

“Wat belangrijk is, is de trend die we zien. Die toont een duidelijke daling”, vervolgt Eylenbosch. “Volgens de Euromonitor kregen consumenten in 2016 gemiddeld 2233 caloriën per dag binnen, vergeleken met 2261 in 2012. De kentering is ingezet, maar we zijn er nog niet.” Minister De Block wil nu in samenwerking met de partners verdergaan op de ingeslagen weg.

Concreet zal de Belgische overheid zelf ook de vinger aan de pols houden en data verzamelen. Daarbij komen er nieuwe afspraken, in een tweede deel van het convenant, dat zich uitstrekt tot 2020. Voor koude sauzen zijn de partners 3  % minder caloriën overeen gekomen, voor smeersalades 5  % minder vet en voor bereide maaltijden spraken ze af om het aandeel groenten met 10  % te verhogen.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Daarnaast blijft er aandacht voor de eerdere categorieën. Frisdranken en zuivel zullen opnieuw een vermindering van 5  % toegevoegde suikers nastreven. De partners van het convenant willen bovendien de horeca-sector activeren. Dat zou geen probleem mogen zijn. “Comeos telt ook restaurants en fastfoodketens onder zijn leden”, merkt De Block fijntjes op.

De minister streeft haar doelstellingen graag na met dit soort vrijwillige akkoorden. Eenzelfde werkwijze hanteerde ze bij de antibioticareductie. “Op deze manier hoeft de overheid niet steeds met het vingertje te zwaaien, hier te verbieden en daar te beperken”, verklaart ze die voorkeur. “We zijn allemaal volwassen. Bovendien bepaalt iedereen zelf wat hij in zijn winkelkar laadt. Daarom hebben we steun nodig van iedereen, zeker ook die consument.”

Bewuste consument

Staat die consument daarvoor open? “Zeker wel”, bevestigt de minister. “Als je vandaag een kookboek wil verkopen, moet je ervoor zorgen dat het over evenwichtige, gezonde voeding gaat. Dat is ooit anders geweest”, lacht ze. “Mensen begrijpen steeds beter dat evenwichtige voeding van het grootste belang is, naast voldoende lichaamsbeweging. Onze levensverwachting is er erg op vooruit gegaan. We weten heel goed dat veel ouderdomsziekten gelinkt zijn aan onevenwichtige voeding.”

Verder verbonden de partners zich ertoe marketing en reclame naar kinderen toe te beperken tot echt gezonde producten. Ten slotte gaat de aandacht nog naar de grootte van de verpakte porties. “Mensen eten hun potje leeg”, stelt De Block eenvoudigweg. Ook daar beloofden de partners werk van te maken. “Het komt erop aan van de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken”, vat de minister samen.

DC

Meest recent

Meest recent